top of page

Њујоркер зборува за тагата со Андерсон Купер (и неговиот подкаст на истата тема)

Лори Андресон стана неочекуван подкастер кој се чини застанува пред микрофонот на секоја дадена шанса - па веќе ја пр епорачавме во Подкаст лектира: гласот ѝ е сугестивен, хипнотичен и без некоја посебна содржина има АСМР квалитет дали зборува за Будизам или уметност. Па следејќи ја нејзе, налетавме на серијал подкасти од седум епизоди на Андерсон Купер - новинарот од Си-Ен- Ен, каде Лори гостува и зборува за смртта на Лу Рид и тагата која следела. Со оглед на тоа дека Лори еднаш кажа „ Лу умираше толку убаво“ - ја исклучив музиката веднаш и го пуштив „All there is: Lori Anderson The Release of Love". Половина од епизодите на серијалот се разговори, речиси интерни монолози наменети за неговите деца, кои се случуваат како Андерсон го пакува и чисти апартманот на неговата почината мајка. Другата половина разговара со Стивен Колбер - водител, комичарката Моли Шенон, поетесата и писателка Елизабет Александер.







Жанрот на подкастите од недела во недела еволуира, и сепак, Андерсон Купер успеал да продуцира нешто уникатно, и што е побитно - лековито без да се навали накај поп психологијата на само-помош жанрот. Во интервјуто со Аманда Петрушич за Њујоркер, и самиот обjаснува.


Откако мојот сопруг неочекувано почина летово, најдов утеха во подкастот на Купер за смртта и загубата, „All There Is“.


„Ако сакаш да бидеш најчовечен што е можно да бидеш, тогаш ова е дел од тоа“, вели Купер, од тагата. „Тагата ви овозможува да сакате поцелосно, да ги искуси