top of page

Последното дело на Банкси украдено среде бел ден

Британскиот уличен уметник Банкси стана жртва на кражба на свое ново антивоено  дело во Лондон, и тоа само еден час откако го објави на Instagram  на 22 декември.
Видео записи што кружат на интернет покажуваат двајца мажи кои го отстрануваат делото: стоп знак на кој Банкси нацртал три авиони што се слични на американските беспилотни летала MQ-9 Reaper, неодамна забележани над Газа.Сведоците на сцената се слушаат како шепотат "О, мој Боже" и " толку многу сум изнервирана", додека мажот бега од местото на настанот со уметничкото дело во раце.
Банкси ги претстави истите авиони во уметничко дело од 2017 година насловено "Civilian Drone Strike", во кое беспилотните летала летаат над рамката на детски цртеж на девојче со нејзиното милениче што сведочи на бомбардирање на куќа. Делото беше изложено на Art the Arms Fair, настан организиран од уметници и активисти за да протестираат против саемот на оружје во Лондон.
Во меѓувреме, хотелот Walled Off Hotel во палестинскиот град Витлеем во Западниот брег, кој е дизајниран од Банкси, е затворен од 12 октомври, поради ескалацијата во регионот. Уметникот исто така нацрта мурал во Газа, чија судбина сè уште е непозната.

bottom of page