top of page

Поткаст лектира: Danse Macabre беше на Синедејс


"Danse Macabre" која на радио каналот 103-ка почна во петок, 10-ти март, 2010 запиша на својот блог: „Водител беше Ивица Сердарот и уберкул пријатели на ротирачка врата, од сега шоуто ќе емитира магија преку ФМ радио брановите секој петок на полноќ.

"Danse Macabre" е француска фраза која е концепт/алегорија позната како танц на смртта, Dance of Death во англискиот јазик, Danza Macabra на италјански и шпански и Totentanz на германски.La Danse Macabre се состои од персонифицирана смрт која води низа танцувачки скелети од сите сфери на животот до гробот. Во доцно-средновековниот период, концептот ги потсетувал луѓето колку биле кревки нивните животи. Неговото потекло е постулирано од илустрирани текстови, најраниот познат уметнички пример пронајден на париските гробишта кои датираат од 1424 година.Како што беше персонифицирана визуелната слика на смртта, Танцот на смртта во денешно време е рутински поврзан со хорор жанрот и сродни настани како што е годишната прослава на Ноќта на вештерките.


Во оваа смисла, емисијата „Danse Macabre“ е доцна ноќна радио програма со хорор сензибилитет, програма која му оддава почит на жанрот фокусирајќи се на сите негови манифестации и чудности, забавувајќи се со своите попознати чудовишта и суштества, претставувајќи ги своите понејасни претставници и на крајот, дискутирајќи за некои сериозни актуелни прашања низ призмата на мабреката. О, и има одлична музика, исто така! :)


Вака беше претставена Данс макабр, во нејзиниот зародиш, а денеска кога 103ка не е на ФМ радио брановите, ова шоу се емитува на интернет, и тврдоглаво се држи до „радио“ категоријата, што не е неточно бидејќи овие линии се заматени и поместени во дигиталната ера.Кога го прашавме водителот Златко Гелески што мисли, дали начинот на кој е замислена емисијата, би била во судир со препорака на „поткаст лектира“ - затоа што самата содржина може многу лесно да биде поткаст, и всушност ги има сите елементи со кои многу македонски поткасти се борат, и често им недостасуваат - елоквентност, интересни и релевантни информации за темата која ја обработуваат, културолошки оглед кој е пренесен на начин кој е питок, затоа што е органски - тој ни одговори:


„ Што се однесува за


, се емитува во живо, со најава од музика, меѓутоа поради рестрикциите на јутјуб ја исклучувам музиката и го оставам само говорот, што кога ќе се изземе музиката одговара на денешните поткаст формати, така што емисијата е хибридна и функционира во двата облика, поткаст е на јутјуб, радио емисија е на 103ка.“


Емисијата која ви ја препорачуваме го следи Синедејс - муви најт, и носи интересни пикантерии(не сензационалистички, туку онакви кои ја оживуваат приказната на фестивалот). Бидејќи ионака должиме многу, послушајте и сами:

bottom of page