top of page

Првото издание на Стрип Трип Фестивал Скопје!

„Девојки и дечки, млади и стари, грунфови и загори, ви го најавуваме Број 1 изданието на Стрип Трип Фестивал #Скопје!

Со огромна возбуда и нескромно задоволство го најавувме првиот #стрип фестивал во МКЦ, идеално сумран во насловот Стрип Трип“


Првото издание на Стрип Трип Фестивал во Скопје се случува викендов во МКЦ


Програмата е заситена со интересни настани и активности што сигурно ќе ги задоволат и најситенчените вкусови но и апетитот за стрипот. Во текот на двата денови, имате можност да учествувате во дискусии и презентации на најновите домашни и регионални стрип изданија. Ќе бидат присутни и гости автори и издавачи кои ќе ве запознаат со своите најнови дела и идеи.


Од искусните и реномирани стрип цртачи, ќе видиме изложба на нивните дела, што ќе ни овозможи да се впуштиме во визуелните аспекти на стрипот и да го истражиме нивниот талент. Додека се запознавате со уметничките страни на стрипот, нема да изостане и одличната музичка програма.


Доколку сте родители, вашите деца ќе имаат можност да се запознаат со уметноста на цртање стрип преку специјалната работилница предвидена за нив. Филмската програма ќе биде на располагање за сите кои сакаат да погледнат во светот на стрипот преку филмски аспекти.И што е најважно, не ја пропуштајте Берзата на стрипови! Ако сте издавачи, колекционери или просто љубители на стрипот, ова е вашата можност да се приклучите и да го заземете своето активно место на овој настан.


Стрип книжарниците и издавачите : Стрип книжарница Бункер, Strip Kvadrat, Макстрипови, paragonscomics, comics.mk и Тошо Филиповски дадоа несебична помош и ориентација во организирањето на овој фестивал


Илустраторот и уметник Гоце Илиевски беше задолжен за креирањето на дизајнот за овој настан.
bottom of page