top of page

Престанете да вадите поголеми лекции од судењето Џони Деп против Амбер Херд


Видете: го знам резултатот. Доволно долго бев во оваа игра на смислување на жешки перспективи со битни и важни мислења, за да се поистоветам со немилосрдната потрага да грабнам zeitgeist-ести делчиња од вестите, и да се обидам уредно да ги вградам во пошироките културни наративи du jour - само колку подобро да се нахрани чудовиштето на дискурсот и да си го намачкаш својот леб со путер уште еден ден.


Затоа, не е некое изненадување да се гледа како се разврзува процесот за клевета од ултра-висок холивудски профил што моментално се одвива во судницата во округот Ферфакс, Вирџинија, каде филмската ѕвезда Џони Деп ја тужи поранешната сопруга Амбер Херд за 50 милиони долари.


Во прашање е авторски текст од 2018 година во кој Херд се идентификуваше себеси како „јавна личност која е лице на семејната злоупотреба“, евоцирајќи ги нејзините наводи за повеќекратните напади, за време на нивната врска што Деп категорично ги негираше. Херд, пак, поднесе тужба за 100 милиони долари поради јавната осуда на нејзиниот поранешен сопруг за нејзините тврдења како „измама“.


Се чини дека речиси сите во индустријата на давање мислења, се согласуваат дека случајот треба да се анализира во контекст на неодамнешните општествени пресметки со сеопфатното сексуално и родово насилство, закотвено од таканареченото движење #MeToo. За коментаторите кои се лево од центарот, јавниот прием на случајот беше болен доказ за тоа колку далеку треба да одиме кога станува збор за поддршката на жртвите: „Речиси пет години поминаа кога експозеата на сериското предаторство на Харви Вајнштајн ги откри начините на кои моќните мажи го користат своето влијание за да го прикријат недоличното однесување, Деп против Херд изгледа како застрашувачка регресија.“, напиша Клер Лампен во The Cut. Во „Independent“, Шарлот Прудман напиша дека „кога ќе видам хаштагови како #AmberHeardIsALiar, сфаќам колку длабоко е вкоренета мизогинијата во нашето општество... нашето патријархално општество го одржува тоа и го користи Деп за да продолжи со емпатијата кон сторителите и опоменувањето на жртвите. ”

Сигурно е точно дека многу од најтврдокорните поборници на тимот Деп се речиси збунети во нивната увереност дека судењето ја дава спротивната точка, разоткривајќи го гнилото јадро на феминизмот: Џони Деп стана славна причина на форумите за машки права. Дејли Вајр отиде толку далеку што рече дека Херд го предизвикала „падот на MeToo“.

Еве трета теорија: и двете позиции не се во право.Случајот ниту ја илустрира трајната желба на општеството да оцрни виктимизирана жена во одбрана на моќен маж, ниту пак го осветлува постоењето на распространети мизандристички ловења на вештерки. Колку и да можат коментаторите цврсто да се држат до своет мотивирано расудување со цел да го освежат својот омилен политички наратив, сензационалниот случај е милосрдно необична ситуација со мала социјална применливост. Доказните факти едноставно не се вклопуваат во идеолошките кутии во кои ги туркаат. Добра вести, луѓе: Деп против Херд всушност не мора ништо да значи.

Ајде да тргнеме нешто од маса: генерално, јас многу сочувствувам со едно од овие гледишта и целосно го презирам другото. Изминатите неколку години дефинитивно донесоа одамна задоцнета ревизија на ставовите и дејствијата кон родово базираното насилство, што резултираше со многу совршено оправдани соборувања на предатори од различни индустрии. Исто така, почнавме да се справуваме во културата, со сеприсутноста на сексуалните вознемирувања и напади, концепциите за согласност и моќ и начините на кои неисправните процеси на одговорност им штетат на жртвите. Сите овие се во голема мера добри работи.

Имајќи го предвид овој контекст, не е изненадувачки што луѓето во прогресивните феминистички кругови го гледаат Деп против Херд како најнов пример на моќен маж кој добил дозвола за тероризирање на жените од сикофантите и големците од индустријата што го опкружуваат, а да не зборуваме од неговите обожаватели. Во ова кажување, витриолот што ја таргетира многу помладата бивша на Деп е малку повеќе од старинска мизогинија која таргетира „несовршена жртва“, како што се многумина.

Но, таа позиција е поткопана од доказите во случајот, кои силно сугерираат дека Херд кажала бројни значајни лаги и во голема мера погрешно го претставила нејзиниот статус како жртва на злоупотреба, без разлика дали колумната која е централна на судењето ги исполнува нужно високите стандарди за да претставува клевета. Не мора да мразите жени или да ја сакате франшизата Пиратите од Карибите за да имате длабоки сомневања за кредибилитетот на Херд.

Доказите што се понудени е тешко да се стават на страна и игнорираат. Мноштво аудио снимки - некои снимени како дел од задачата од психолошка терапија; други тајно од страна на другиот - содржат гласови на Херд во која признава дека го удрила Деп и одбива да му вети дека ќе престане да поттикнува физички пресметки, нарекувајќи го „ебано бебе“ затоа што се обидел да ги смири жестоките караници со напуштање на просторијата поради неговите молби дека „не смее да има физички насилство“, обидувајќи се да го натера да остане во просторијата за време на расправа велејќи дека ќе умре ако тој замине, признавајќи дека фрла тенџериња и тави кога е лута и со потсмев велејќи дека никој нема да му верува ако излезе во јавноста како жртва на семејно насилство.Повеќе сведоци опишуваат дека лично ја виделе Херд како физички го напаѓа Деп, вклучително и поранешни менаџери на неговиот имот и неколку поранешни чувари. Поранешната асистентка на Херд раскажа како актерката еднаш ја плукала. По еден инцидент кој таа го оспорува, што резултирал со отсекување на дел од врвот на прстот на Деп, има аудио снимка од обезбедувањето, каде се води разговор кој од нив треба да ја придружува Херд со авион назад во Лос Анџелес - и дали тоа треба да биде некој подобар во ублажувањето на нејзиниот гнев или некој силен во случај таа „да се пушти“. Независен лекар последователно ангажиран како вештак од страната на Деп сведочеше дека симптомите на Херд не се во согласност со пост-трауматски стрес синдром, но се во согласност со претерување.


Во меѓувреме, Херд опиша ужасни и чести тепања и силувања во рацете на Деп: модел на насилство што очигледно ја втурна во страв за својот живот. Херд тврди дека злоупотребата на Деп предизвикала големи повреди и наводно се случила во присуство на повеќе сведоци. Таа не се приближи кон тоа убедливо да ги потврди овие тврдења. Многу луѓе кои имале контакт со Херд во лични и професионални капацитети - вклучително и неколку медицински професионалци - едноставно не видоа докази за повредите што ги опишува Херд.

Фотографиите и видеата што таа ги презентира ги документираат проблемите на Деп со употребата на дрога и алкохол и засрамените извинувања по пијанки, во врска со епизодите на уништување имот и токсичниот образец на меѓусебно прозивање. Нејзините фото докази за повреди, сепак, се деконтекстуализирани и едноставно не се во согласност со нејзините описи за нив: една слика за која рече дека го прикажува нејзиното лице со модрици и двете очи, скршен нос и расцепена усна очигледно не содржи ништо од тие описи, освен мала трага во близина на едното око што може да има повеќе веродостојни причини. Нејзин најзначаен очевидец е нејзината сопствена сестра Витни Хенрикез, чија поранешен колешла и цимерка тврди дека Хенрикез очигледно се иселила од домот на Деп и Херд затоа што се плашела од својата сестра и истовремено и ́се доверила дека Хенрикез видела дека Херд го напаѓа Деп, а не обратно - сведоштво потврдено од дежурниот телохранител на Деп.Сфаќам дека чепкањето на приказната на жртвата за да се оправда неверувањето во неа, навистина исполнува неколку поглавја од патријархалната книга и лесно може да се објасни една или дури неколку дупки во случајот на Херд како примери на несовршена жртва која дејствува во самоодбрана или како одраз на интернализираната мизогинија, кој и да ги посочил овие неконзистентности. Но, екстремната бруталност на случувањата кои ги опишува Херд - заедно со целосен недостаток на независна потврда, што дури и се приближува до обемот на нејзината приказна, и фактот дека неколку поранешни партнерки на Деп инсистирале дека тој не покажувал насилно однесување пред Херд да го запознае, кога тој беше во педесеттите години - го прави нејзиното сведоштво многу тешко да се проголта.

Почивањето на интегритетот на феминизмот на зборот на Амбер Херд е ужасно несигурен облог.

За среќа на феминистките, не мораме да се обложуваме на нејзе. Не е тешко да се прифати дека злоупотребата е распространета и недоволно пријавена, дека огромното мнозинство луѓе кои разговараат за нивните искуства ја кажуваат вистината, дека, сепак, малку луѓе одмазднички би ја преувеличиле злоупотребата или евентуално би можеле да добијат нешто од тоа, и дека има исклучоци од секое правило. Ако Херд навистина лажела за она што го преживеала за време на нејзината врска со Деп во контекст на контроверзен развод од висок профил со богатство од повеќе милиони долари на коцка, и истовремено ги „уновчува„ тие лаги во амбасадорска позиција на ACLU за да изгради моќ како феминистички крстоносец, тогаш нема причина зошто би се обвинувале сите жени за овој опортунистички престап. Крајно е идиотски да се помисли дека истиот сет на влогови и стимулации постои за повеќе од неколку луѓе на земјата.

На крајот, суперфановите на Џони Деп фасцинирани од судењето - и кои со право беа критикувани затоа што создадоа низа невкусни TikTok-ови, и кои ја изразуваат својата гадна верзија на фанство - може да завршат со фактите на нивна страна. Но, еве една важна лекција што треба да ја научиме за ова судење од висок профил што е сервирано за наша забава: некои работи не се решаваат на начин што нè прави да се чувствуваме добро или го осветлува патот до подлабоко разбирање.

Деп против Херд не е референдум за #MeToo, ниту пак ќе уназади нечии каузи со повторно ослободување на некоја застрашувачка закана за замолчување на жените поради тоа што го зборуваат. Ова судење е само референдум за угледот на двајца богати и познати актери кои се однесувале ужасно еден со друг, на најдраматичен можен начин. Деп против Херд е за Џони Деп и Амбер Херд, ништо повеќе.

Натали Шур @nataliesurely

bottom of page