top of page

Разузнавачите на САД помагаат на Украина да убиваат руски генерали, кажуваат официјални лица


Погоден руски тенк, во предградие на Киев

Помошта за таргетирање е дел од доверливиот напор на администрацијата на Бајден да обезбеди разузнавање на бојното поле во реално време за Украина. Тие разузнавачки информации ги вклучуваат и очекуваните движења на руските трупи добиени од неодамнешните американски проценки за тајниот борбен план на Москва за борбите во регионот Донбас во источна Украина, рекоа официјалните лица. Тие одбија да прецизираат колку генерали биле убиени како резултат на американска помош.

Соединетите Држави се фокусираа на обезбедување на локациите и други детали за мобилниот штаб на руската војска, кој често се преместува. Украинските власти ги комбинираа тие географски информации со сопствените разузнавачки информации - вклучително и пресретнати комуникации кои ја предупредуваат украинската војска за присуството на високи руски офицери - за да извршат артилериски напади и други напади во кои загинаа руски офицери.


Споделувањето разузнавачки информации е дел од засилениот проток во САД. помош која вклучува потешко оружје и десетици милијарди помош, покажувајќи колку брзо се променија раните американски ограничувања за поддршката за Украина додека војната влегува во нова фаза која може да се одвива со месеци.

Американската разузнавачка поддршка на Украинците имаше одлучувачки ефект на бојното поле, потврдувајќи ги целите идентификувани од украинската војска и насочувајќи ја кон нови цели. Протокот на разузнавачки информации за движењето на руските трупи што Америка и ги даде на Украина има неколку преседани.

Откако не успеа да напредува кон Киев, главниот град, во раниот дел од војната, Русија се обиде да се прегрупира, со поконцентриран притисок во источна Украина, кој досега се движеше бавно и нерамномерно.


Официјални лица интервјуирани за овој напис зборуваа под услов да останат анонимни за да разговараат за деталите за доверливите разузнавачки информации што се споделуваат со Украина.

Администрацијата се обиде да задржи голем дел од разузнавањето на бојното поле во тајност, од страв дека тоа ќе се сфати како ескалација и ќе го испровоцира претседателот Владимир В. Путин на Русија во поширока војна. Американските власти не би опишале како дошле до информации за штабовите на руските трупи, поради страв од загрозување на нивните методи на собирање. Но, во текот на војната, американските разузнавачки агенции користеле различни извори, вклучително и класифицирани и комерцијални сателити, за да ги следат движењата на руските војници.