top of page

Реформирање на Перформанс Платформа Фестивал за 2024 година

Во нова ера на уметнички изрази и културни иницијативи, Локомотива - Центар за нови иницијативи во уметноста и културата направи значаен чекор напред со реформирањето на својата платформа и програми. Перформанс Платформа Фестивал (ППФ), кој што беше годишен настан, сега се трансформира во целогодишен проект кој цели да ги оствари новите амбиции на Локомотива во 2024 година.За разлика од традиционалните фестивали, ППФ се стреми да се отклони од конвенционалните формати и да промовира иновативни методи во курирањето на содржини. Центарот сега се фокусира на соработки со различни фестивали низ земјата и шире, со цел да креира мрежа која ќе ги поддржи и издигне феминистичките гласови и пристапи во изведувачките уметности.


Овој нов модел на функционирање ќе овозможи ППФ да презентира повеќе долгорочни соработки, кои ќе вклучуваат заеднички проекти и дистрибуција на уметнички дела кои промовираат тековни и мултидимензионални културни обмен.


На програмата за следната година, Локомотива веќе најавува неколку значајни проекти како „Свет без жени“, којшто е конципиран и изведен по текстовите на познатите авторки Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ; „Radical Cheerleading“ од Зуфит Симон; и NAM ChoreoLab - серија работилници под водство на артисти како Викторија Илиоска и Ана Дубљевиќ.


Нашата цел не е да започнеме уште еден фестивал во културната сфера каде што веќе ги има многу, туку да ги здружиме силите и да промовираме феминистички пристап во курирањето, споделувајќи ги ресурсите и развивајќи заеднички пристапи за дистрибуција на програми до разновидна публика.


ППФ ја реосмислува дистрибуцијата на уметнички дела надвор од еднодимензионалниот пристап преку поттикнување на повеќерелациски, тековни партнерства и пријателства.


Локомотива - Центар за нови иницијативи во уметноста и културата во изминатите години продуцираше и презентираше бројни дела од локални и меѓународни уметници како дел од својата програма и во соработка со локални и регионални партнери. Решивме да одиме понатаму преуредувајќи ја програмата. Така, Перформанс Платформа Фестивал (ППФ) во 2024 година се реформира во пионерска иницијатива, развивајќи ја својата програма во текот на целата година и преку соработки со фестивали низ земјата и во регионот.
Нашата цел не е да започнеме уште еден фестивал во културната сфера каде што веќе ги има многу, туку да ги здружиме силите и да промовираме феминистички пристап во курирањето, споделувајќи ги ресурсите и развивајќи заеднички пристапи за дистрибуција на програми до разновидна публика.
ППФ ја реосмислува дистрибуцијата на уметнички дела надвор од еднодимензионалниот пристап преку поттикнување на повеќерелациски, тековни партнерства и пријателства.
Прифаќајќи дека продукцијата на новото произлегува од минатите напори, ние се стремиме да се позиционираме како поврзувачи, не само во балканскиот регион и локално, туку и како привремени чувари кои го одржуваат, унапредуваат и развиваат наследството на изведувачките уметности.
Посветен на претставување на меѓународни и локални изведби на пресекот на танцот, театарот и визуелната уметност, ППФ се фокусира на истражување кое навлегува во социо-политички теми кои опфаќаат микро и макро политика.
Преку нашата програма, се стремиме да поттикнеме критичко размислување за овие прашања. Затоа, не сме заинтересирани само за претставување финални продукции, туку и за споделување уметнички и колаборативни процеси, како и методологиите што ги поткрепуваат.
Оваа година ќе ја претставиме следнава програма: перформанси WORLD WITHOUT WOMEN [СВЕТ БЕЗ ЖЕНИ] конципирани, напишани и изведени според текст на Олга Димитријевиќ и Маја Пелевиќ, Radical Cheerleading [Радикално навивање] од Зуфит Симон и NAM ChoreoLab [НАМ КореоЛаб] - Викторија Илиоска, Ана Дубљевиќ, Соња Преград, Дражен Драгоевиќ, проследено со дискурзивната програма Дијалог кој недостасува, коорганизирана со фестивалот ПРВО ПА ЖЕНСКО и во соработка со Медуза.
ППФ програмата 2024 е поддржана од Министерството за култура на Република Северна Македонија, Креативна Европа за Западен Балкан и Гете-Институтот од Скопје.
Партнери на 2024 ППФ се фестивалот ПРВО ПА ЖЕНСКО, МОТ фестивалот, Младинскиот културен центар (МКЦ) и Факултетот за драмски уметности - Скопје.

ППФ не само што ќе нуди богата програма на изведби, туку и дискурзивни настани кои ќе ги заокружуваат овие проекти, кои се организирани во соработка со фестивалот "ПРВО ПА ЖЕНСКО" и Медуза, фокусирајќи се на женските перспективи и уметничкиот активизам.


Оваа година, ППФ добива поддршка од Министерството за култура на Република Северна Македонија, Креативна Европа за Западен Балкан и Гете-Институтот од Скопје, потврдувајќи дека овој пристап е од големо значење за развојот на уметноста и културата во регионот.


Преку оваа програмска еволуција, Локомотива ја потврдува својата посветеност пред македонската и меѓународна публика, обезбедувајќи единствена платформа за уметнички развој и дијалог.

댓글


bottom of page