top of page

Секој од нас може да се занимава со герила градинарство

Климатскиот активизам станува се повеќе синоним за бунт. Меѓународните групи како Zero Hour и Extinction Rebellion нѝ даваат слики на огромни толпи луѓе кои протестираат и ја подигнуваат свеста за климатската криза.Но, што ако постоеше начин да се залагате за животната средина во вашето локално соседство преку мали, секојдневни акции? Герила градинарството е чин на одгледување растенија на јавно место, обично на место за кое инаку никој не се грижи, често со цел да се подобри околината и да се заштити животната средина. Има низа придобивки од подобрување на биолошката разновидност до помагање за одржување на ниски температури. Џени ван Гестел, координатор на Guerrilla Gardeners NL, објаснува како трансформирањето на една улица може да има големо влијание врз животната средина.
Бекатонот и асфалтот ја задржуваат топлината“, забележува таа. „Кога ќе ги отстраните камењата и ќе додадете растенија, тогаш знаете дека температурите нема да се зголемат толку многу.”Има и задржување на водата; имаме поројни поплави во денешно време поради климатските промени, или имаме навистина сушни периоди илицели временски периоди. Додавањето повеќе зелена боја значи дека имате подобро управување со водата“. Дали герилското градинарство е нелегално? Многу луѓе претпоставуваат дека герилското градинарство е нелегално - а понекогаш и е. За Елен Мајлс, климатска активистка и основач на социјалното претпријатие Dream Green, герилското градинарство е дефинитивно анархичен облик на протест.Тоа е директна акција против лишувањето и исцрпувањето на природата - нагласувајќи го прашањето за биофобната урбанизација додека се бориме со неа“, објаснува Елен. „Тоа се бори за луѓето, растенијата и планетата со преземање акција во ваши раце. Тоа е анархично, во најчиста смисла, и го предизвикува статус квото на тоа како треба да изгледаат градовите како што нè учеа, и кој може да има моќ и право да ги обликува“. Но, тоа не мора да биде недозволена активност. Дел од работата на овие организации е да ги увери луѓето дека постојат начини за легално учество во оваа форма на активизам, дури и со благослов на локалните власти. Таа редовно работи со општинската влада каде што живее во Холандија, идентификувајќи проекти за позеленување заедно со локалните државни службеници. Таа, исто така се обидува да ги охрабри локалните жители да се вклучат во областите во нивна близина. „Една од работите што ги правев овде е да се обидам да ги натерам луѓето што имаат [јами во основата на дрвјата] пред својата куќа или во близина на нивната куќа, да ги натераат да градинаат во нив“, вели Џени. „Има толку многу што можете да направите само со соработка со властите“.Не ви треба организација. Само како поединец, има толку многу што можете да направите... Започнете малку. Не мора да започнете со огромна градина, само започнете со отстранување на еден поплочен камен, додадете едно растение, а потоа само видете како ќе оди. Погледнете како реагираат соседите, видете како растението почнува да расте и можеби од таму ќе го развиете“. „Почвата е чудесна“:


Започнување со герилско градинарство Џени верува дека секој може да започне со герилско градинарство - дури и ако нема организирана група во ваша близина. Ако забележите занемарена површина од јавен простор што никој друг не ја користи, тоа е одлична можност да се вклучите. Ако сте несигурни дали тоа е дозволено, можете да контактирате со вашата локална власт, но и Џени и Елен велат дека ретко наидуваат на пречки кога садат на инаку неискористени места. „Дел од концептот на герилското градинарство да бара „подобро прошка, отколку дозвола“, но јас досега добив само позитивни одговори од луѓето, така што не е потребно прошка“, објаснува Елен. „Главно се работи за тоа каде садите. Прво, сакате да избегнете садење на нечија приватна сопственост или заштитено место (како локација на Националната доверба или природен резерват).” Елен објаснува дека јамите околу дрвјата се одличен начин за почеток. Иако тие не го рекламираат, многу совети ќе ви дозволат да садите овде сè додека не го оштетите дрвото. „Никогаш не сум имал проблем само да го користам здравиот разум за да видам што е занемарена, гола земја во која требаше да има растенија, но сега не. Ако советот нема да се грижи за тоа, зошто некој жител да не си го именува својот градинарски ангел? Запомнете дека кучињата, луѓето и другите опасности може да се појават за да го мачат вашиот труд. Затоа, кога избирате што да засадите, треба да биде издржливо, еластично и способно да се справи со климата без премногу ваша помош. Во спротивно, ќе мора постојано да се враќате за да се грижите за растенијата, што значи помалку време за трошење на нови области. „При изборот на растенија, земаме предвид и што би ги [привлечело] дивите пчели, што би ги привлекувало пеперутките и слично“, објаснува Џени. „Тоа е друг аспект и тие често се автохтони видови“. Зошто е важно позеленувањето? Настрана од еколошките придобивки, сега повеќе од кога било, грижата за нашите локални области е корисна за нас самите и за нашите заедници. „Интересно е да се забележи дека движењето повторно расте“, вели Џени. „Поради претходната година што ја имавме и луѓето [се] заглавени внатре... има обновен интерес за нашите сопствени населби“. Елен, исто така, ја гледа врската помеѓу герилското градинарство и врските во заедницата. Таа забележува дека живеењето во позелени населби го подобрува менталното здравје, животниот век се зголемува и дека постојат обрасци кои укажуваат дека криминалот е поретко во позелените области. „Сметам дека е моќно позитивно да се влијае врз мојата локална средина и да имам чувство за сопственост на местото каде што живеам“, објаснува Елен. „Постои вистински проблем со младите урбани кои не чувствуваат дека „припаѓаат“ во нивното соседство, и јасно е зошто - градовите едноставно не се дизајнирани за луѓе.” „Герила градинарството ја става моќта да се трансформираат улиците во кои живеат луѓето во рацете на луѓето што живеат таму. Го крева духот кога гледаат светли делови од животот во инаку голи, сиви точки и сакам да знам дека им помагам на локалните екосистеми и заедницата“.

bottom of page