top of page

Секс со Енди Ворхол

На почетокот на октомври, Питер праша: „Џон, кој сакаш да ја направи корицата на твојата книга? Знаете, уметниците прават корици на поети“.

„Не знам“. не размислував за тоа.

„Што есо Енди Ворхол? рече Питер [Шјелдал]. „Зошто не го прашаш Енди? Бев ужаснат. Тоа беше проклетството на мојот живот: луѓето ме сакаа затоа што сакаа нешто од Енди. Завршив со Енди, не сакав да барам од него ништо, а јас бев љубовникот на Боб Раушенберг. Колку засрамувачки!

„Не знам“, одговорив.

„Размисли за тоа“, рече Петар. Со текот на неделите, го гледав Петар на читања, забави исостаноци за книгата. Тој кажуваше повторно иповторно: „Дали го праша Енди?

Беше како забоболка. Немаше излез. Неволно го гризнав куршумот иму телефонирав на Енди.

„Да! Ќе го направам тоа“, рече Енди, среќно смеејќи се. „Дозволи ми да размислам“.

По некое време Питер повторно праша: „Дали разговараше со Енди за насловната страница? Му се јавив на Енди, а тој сè уште размислуваше.

На почетокот на ноември, Енди се јави ирече: „Имам идеја за вашата насловна страница. Кондом ламиниран меѓу две кори пластика, а ти го пишуваш името на него“.

„Енди, каква одлична идеја! Целосно му верував на Енди; сите негови идеи беа одлични. „Тоа ебрилијантно“.

"Да, знам."

Му кажав на Питер, а тој рече: „Леле! Тоа еневеројатно! Дозволете ми да ги проверам трошоците.”

Друг пат на телефон со Енди прашав: „Нови кондоми или користени? Ќе ни треба многу, можеби од улица, нели ежешко?“

„Ох!“ рече Енди во ниско извлекување.

„Да, ѓубриња од улицата“. Бев лом од спид итрева, а идејата изгледаше чиста исексуална.

Но, трошокот за ламинирање на принт од тура од илјада -плус, беше премногу голем.
Како алтернатива, Енди предложи телефонски: „Дозволи ми да те фотографирам со кондом“.

Договоривме состанок иод самиот почеток знаев дека тоа е изговор за Енди да ми го пуши курот, а фотографиите веројатно нема да бидат употребливи. Беше неизвесно, но јас не бев сексуално ексклузивен со Боб, и бев прагматичар; било што за одлична корица на книга. Отидов во Фабриката во девет навечер кога сите си отидоа, и го направивме снимањето.

Енди беше среќен со мене ијас бев среќен што го видов повторно, и за нешто реално, фотографирање. Во едно ќоше, почнавме да правиме опуштени, секси пози со кондом, држејќи го пакетчето горе како во реклама во стрејт магазин, секоја можна поза. Потоа дојде неизбежното: го извадив курот и реков: „Енди, пуши го инаправи го тврд“.

„О Џон! Токму тоа сакаше да го слушне. Беше на колена ицицаше. Ми го дигна, ставив кондом и тој фотографираше. Повторно го пушеше со кондомот и направи уште фотографии. Шмркнав попери за да се обидам да го засилам.Го издркав во кондомот додека тој фотографираше.

Мислам дека Енди немаше често секс, а можеби и воопшто немаше во тој период, а сексот секогаш беше трауматичен за него. Главата му се тресеше, челото му се потеше (се сетив да внимавам на периката), телото ирацете му трепера. Никонот му се тресеше во рацете додека се обидуваше да се фокусира, очилата изместени, се сопнуваше на пригушеното светло, речиси доживеа нервен слом, фотографирајќи кондом на тврд, полутврд, мек кур.

Страста меѓу нас ја нема, сексот не беше супер, но сепак беше некакво задоволство. Имаше сладост во гледањето на Енди совладан. Сè уште се сакавме, и покрај тоа колку целосно ни се променија животите. Тоа беше смешен, прекрасен момент заедно.

Една недела подоцна, му се јавив на Енди. „Како се фотографиите? „Не знам“, рече Енди.

„Мислиш дека не есоодветно за корицата на книгата“. „Да“.

"Тоа ево ред. ќе направам нешто друго. Енди, ти благодарам!“ Какво олеснување! Мојот кур нема да биде спомен на корицата на мојата книга.


Четириесет и шест години подоцна, музејот Енди Ворхол во Питсбург ископа две фотографии од кондомите од нивната архива и ги објави во каталог на изложби. На една фотографија, држам кондом како во реклама во списание; во втората, одмотувам кондом на меѓуножјето со моите панталони. Носам нова бела кошула со копчиња со тенки сини риги што Боб штотуку ми ја купи.bottom of page