top of page

Село во северна Италија наменето за работни одмори

Цело село во северна Италија, вклучувајќи замок и 75 хектари земјиште, им издава на компании како Google и BMW за корпоративни „работни одмори“.Сан Себастиано во Пиемонт, на 40 минути возење од Торино, се смета за „најубавото место во Европа за дружење на компании“, со поглед преку долината По до Матерхорн и има простор за 200 луѓе.


За околу 190 евра од човек секоја вечер, компаниите можат да го изнајмат имотот за мешавина од работа, релаксација и тим билдинг вежби како што се јога, крос-кантри трчање и патувања во овоштарникот.Работното село Сан Себастиано е основано во 2021 година

„За време на пандемијата, многу луѓе се чувствуваа осамено и ја изгубија својата мотивација“, изјави Јоханес фон Хојос, основачот на проектот, за списанието Менаџер, германско издание. „Тие копнеат по човечкото чувство да се биде дел од група; може да се каже дел од племе. Тоа е супермоќта што ја имаме како луѓе и вештачката интелигенција не може да ја замени“.


Подемот на работа на далечина и посилниот фокус на тимската работа и менталното здравје создадоа растечки пазар за корпоративни резорти. Коконат, во селска палата во близина на Бад Белциг, 45 милји југозападно од Берлин, нуди спа денови, масажи, канцеларија на дрво и соба за време со себе. Слични одмаралишта се појавија насекаде низ Европа.


Фон Хојос (38), поранешен претприемач со замрзнат јогурт во Минхен, го основал работното село Сан Себастиано во 2021 година, добивајќи го на долготраен закуп од локално семејство.


Неговите први клиенти беа самовработени „дигитални номади“ кои можеа лесно да работат од селото како што би работеле и од Париз или Берлин. Оттогаш, палатата привлекува старт-апи и големи технолошки бизниси. „Нашите клиенти се главно млади технолошки компании отворени за новитети“, рече Фон Хојос. „Mittelständler [германски бизнис со средна големина, семејна сопственост] не се осмелуваат да дојдат кај нас, иако тоа им е најпотребно“.

bottom of page