top of page

Најдобрите песни на 2023 според Њујорк тајмс: „Сопнувајќи се кон екстаза“

од Џон Парелес (JON PARELES) за Њујорк Тајмс;Албумот можеби е загрозен вид; луѓето веќе децении велат дека е така, иако формата се опира на исчезнување. Меѓутоа, песните цветаат,без разлика дали се предодредени за албуми или не, и се сè пофлексибилни. Некои ги одржуваат поп конвенциите на стих-рефрен-стих; други се дестилираат до куки таман како за TikTok или се шират низ дигитални временски рамки. Еве 10 од моите омилени песни за 2023 година - помалку рангирање, а повеќе плејлиста, почит кон творечкото изобилие. 


1. Allison Russell, ‘Eve Was Black’

Мелодијата може да биде песна за тапкање со нозе во стилот на Апалачи. Но насловот, бруталната и неоспорна изјава, ја води Алисон Расел кон груби мисли за расизмот, ропството, експлоатацијата, линчувањето и гревот - и тогаш до неочекуван крај.2.

Како и многу песни на Питер Габриел, оваа има сценарио. Нараторот се буди од кома во преоптоварување од сензорни искуства, враќајќи се „назад во светот“; музиката е фанк карневал кој продолжува да додава еуфорични слоеви.
Ниеден бенд не оди по „тенката линија меѓу паметно и глупо“ како дуото 100 gecs. "Најглупата девојка на светот" има примални удари како ритам, гитарски риф кој шеговито скокнува околу инструментите, и филтрирани хиперпоп вокали со стихови од 21-от век како „стави емотикони на мојот гроб“ - токму тоа што треба за сосема знаечка, сосема мета забава.4. Sampha, ‘Suspended’


Самфа собира идеи од R&B, класичниот минимализам, растреперен хиперпоп и повеќе околу андрогината меланхолија на неговиот глас. Тој привикува восхитен занес и потребата што ја остава зад себе во „Suspended“, три минутна вртоглавица од неговиот албум „Lahai“.
5. The Rolling Stones featuring Lady Gaga and Stevie Wonder, 'Sweet Sounds of Heaven'


Врвот на повратничкиот албум на Rolling Stones „Hackney Diamonds“ е коктел на сите ѕвезди кој  звучи како сирова студиска импровизација. Мик Џегер Мик Џегер ја возвишува славата на музиката и песната се искачува до голема, госпел завршница,со Џагер и Lady Gaga кои се накануваат еден со друг да се распеат повеќе. Кога ќе завршат, тие доаѓаат до здив, но не сакаат да престанат - и песната се изградува уште повисоко.6. Yahritza y Su Esencia и Grupo Frontera, 'Frágil'Две мексиканско-американски групи - од државата Вашингтон и Тексас - се обединуваат за „Frágil“, жалба на кумбија за партнер кој нема срце. Додека мажите во Grupo Frontera звучат млако апологетски, Yahritza Martinez пее како да може да и експлодира срцето во секој момент.7. Baby Rose, 'Stop the Bleeding'


Со својот низок, трепетлив, стаписувачки глас, Baby Rose пее за љубовта како самосаботажа, обидувајќи се да се ослободи додека оркестарот го потцртува нејзиниот очај.

8. Bizarrap & Shakira, 'BZRP Music Sessions #53'


Во една од промислените соработки на Shakira во 2023 година - другите беа со Karol G и регионалниот мексикански бенд Fuerza Regida - таа го ангажираше аргентинскиот производител на електро хитови Bizarrap за да се освети на нејзиниот поранешен сопруг, со намерачена игра на зборови и рефрен кој осудува „типови како тебе“.9. Killer Mike featuring Future, André 3000 и Eryn Allen Kane, 'Scientists & Engineers'


Во песна која се движи од електро до гитарска балада до излети во госпел, Killer Mike ги свикува колегите, атлантските рапери - плодниот Future и елузивниот André 3000 - за да ги адресираат уметноста, амбициите, луксузот, упорноста и расчистување со долговите,  кулминирајќи со маратонски стих од самиот Killer Mike.10. Brittany Howard, 'What Now'


Нарушени, искривени, расцепкани хард фанк пулсирања околу Британи Хауард додека таа ги средува сите спротивставени импулси на раскинувањето: преземање на вина и избувнување, чувствување жал и олеснување, желба да остане и знаењето дека треба да си оди.11. Jorja Smith, 'Try Me'


Повредена, дефанзивна Jorja Smith се соочува со некого кој ја потценил, во песна која се развива од ѕвонлива, перкусивна одбрана до оркестрална контемплација.

bottom of page