top of page

СТАНИ КНИГА: Работилница за возрасни што работат со деца со шпанските Милимбо

Книгата како врата во други светови, експериментирање и креирање на сопствени книги
Во книгите се кријат многу светови и приказни: од Атлантида до Мордор, Лилипут и Оз, сите тие светови стануваат достапни за децата преку страниците на книгите. Во работилницата "Стани книга", учесниците ќе ги истражуваат и претставуваат овие светови и книжевни универзуми, канејќи ги и децата во нив.


Работилницата "Стани книга" која ни ја носи Сказнувалка, им овозможува на учесниците (возрасни што работат со деца во рамки на формално или неформално образование ) да создадат свои книги и да играат со книгите на другите. Преку експериментирање со јазикот, измислување на правила, време и материјали, учесниците ќе имаат шанса да станат дел од креативниот процес на креирање на книги.


Книга-остров, книга-куфер, тајната врата... Книга-сцена - директен мост кон другите светови.

За многу култури, последното големо патување е она што нè води до подобар, свет живот. Египќаните во „Книгата на мртвите“ го пишувале патот по кој ќе помине нивниот покојник, сметајќи го ова за најважното од сите патувања.

За повеќето писатели и уметници, книгата е сведоштво или клуч што ни ги открива и нè води во тие други светови. Атлантида, Мордор, Лилипут, Оз...Во оваа работилница (Стани книга/претвори се во книга) поаѓаме од идејата за зачнување на книгата и предлагаме повеќекратно читање. Книгата како географски простор во кој човек се губи и експериментира, си игра со нејзините елементи и структура, проширувајќи го на тој начин начинот на гледање и читање.

Низ различни игри и предлози ќе талкаме од перспективата на нараторот до онаа на читателот. Два интензивни часа експериментирање со јазикот, измислување правила, време, материјали...

Прекрасно искуство во кое имаме можност да создадеме свои книги и да си играме со книгите на другите.“


Оваа работилница е дел од проектот "Да ти ја раскажам мојата приказна: проект на европски книжевни дела за млади", кофинансиран од ЕАЦЕА преку програмата "Креативна Европа". Оваа иницијатива им овозможува на воспитувачите, учителите и наставниците да се освестат и да ги развијат книжевните вештини и креативноста кај децата, претставувајќи им ги богатите светови на приказните.Детали за настанот:

  • Место: Јавна Соба, ул. "50 Дивизија", бр. 22, 1000 Скопје

  • Датум и време: Петок, 16 јуни, од 17:30 до 19:30

  • Пријавување: Работилницата е бесплатна, но пријавувањето е задолжително преку овој линк:


Кои се Милимбо
Milimbo е креирано во Шпанија пред неколку години од страна на група креативни луѓе кои имаат љубов кон уметноста и игрите. Целта - да се создадат играчки кои ќе ја поддржат фантазијата и креативноста на децата, да им донесат многу забава и да го подобрат нивното умствено и физичко растење.


Уникатниот пристап на Milimbo


Milimbo ги изработува своите играчки со прецизност и осет и смисла за детали, што ги прави неодоливи за децата (мали и големи). Компанијата користи рециклиран и природен материјал, што им дава играчките посебна вредност . Освен тоа, Milimbo има и еко-пријателски пакувања, што го докажува нивниот посветен пристап кон одржливоста и чувањето на планетата.


Играчките кои оживуваат фантазиите


Milimbo ги создава играчки кои ги предизвикуваат детските фантазии и ги подпомагаат во креирањето на различни светови и приказни. Нивниот асортиман вклучува различни предмети, како куќички, автомобили, авиони и џиновски панделки


Comentarios


bottom of page