top of page

Фарел дебитираше на париската машка модна недела за Луј Витон

Фарел Вилијамс го наследува Вирџил Абло како креативен директор на машката линија за Луј Витон - и со тоа што ја зема Ријана како лицето на маркетинг кампањата веднаш ја покажа својата неконвенционална позиција.Изборот на Фарел во најдобар случај може да се толкува како продолжување на наследството и визијата на Абло за разновидност, инклузивност и иновација во модната индустрија. Фарел Вилијамс има свој сопствена естетика и интерпретација на својата креативност, и воопшто не е дебитант во модата - долгогодишна соработка со Шанел сведочи за тоа, и дури делуваше како муза на Карл Лагерфелд, улога обично резервирана за жените во дизајнерскиот свет.
Во најлош случај, неговата позиција може да се чита како притисок и предизвик за Фарел Вилијамс да го задоволи високиот стандард и очекувањата кои ги поставил Абло со неговиот револуционерен креативен печат.На 20-ти јуни, на неговото деби на машката модна недела во Париз, се чинеше дека ниту една релевантна фигура од тековната култура не фали: од Ријана и АСАП Роки, до Бијонсе и Џеј Зи - кој настапи заедно со Фарел, и ги пројдоа нивните заеднички траки а Џеј Зи, ја изведе и химната N++)(* in Paris… Од Ким Кардашијан до Тејлор Д Криејтор до Џеред Лето до Зендаја, сите дојдоа да му поскаат добредојде… Па сепак, една централна фигура не беше таму:


Је.


Је веќе повеќе од една деценија е прилично вокален, на темата на црните креативци кои се ограничени во своите улоги на рапери и спортисти и тука нивниот ангажман запира. Тој изискуваше место на масата, што го измамуваше чудењето дури и нетрпеливоста на самата црна заедница - беше несфатливо зошто бара одобрување од големите корпорации.


Објаснувањето кое го даваше често беше наречено „бладање“ или „испад“ . Од неговата модна организација беше регрутиран Вирџил Абло што ефективно го прекина нивното пријателство покрај соработката.


Но - откако Је безмилосно ја напаѓаше својата сега поранешна сопруга и нејзиниот тогаш - дечко (направи спот, кој беше стоп моушн анимација и прикажуваше киднапирање, и обезглавување на Пит Дејвидсон) и напаѓадите кон Еврејската заедница и јавното прокламирање на својата љубов кон Хитлер конечно го однесе во дупка, во острацизам од кој Је е многу можно никогаш да не може да се опорави.


И покрај сето ова - неговото отсуство беше гласно, а имаше и тонови на прикриено славење (списокот на гости кажа доста). А и вајбот некако се чинеше дека е "ти танцуваме на гробот"... една работа е сигурна: Је ги користи овие опклади против неговите шанси за успех како гориво.bottom of page