top of page

Фобично општество

Денес нѐ разбуди срцепарателната вест: малата Ембла Адеми е отворено изолирана и маргинализарана од нејзината сопствена заедница. Единаесет мајки поднеле петиција дека ќе организираат бојкот на наставата доколку Ембла не биде тргната од училишните клупи… Зошто тоа доаѓа како шок не знаеме, посебно зошто со едно кратко пребарување на гугл можеме да се потсетиме дека граѓаните на Македонија можат молчешкум да ги одерат до гола кожа, но го позајмуваат радо својот глас за идеи од кои Нацистичка Германија би била горда. Сепак по реакциите јасно е дека одговорноста не може да падне на “менталитетот” на луѓето овде, туку испуштените узди на државата чија одговорност (како и на медиумите и уметниците) е да го образува и држи во тек општеството.bottom of page