top of page

Фотограф одби да прими престижна награда откако призна дека ја генерирал користејќи ВИ

Германскиот уметник Борис Елдагсен на својата веб-страница откри дека не ја прифаќа наградата за креативната отворена категорија, која ја освои на минатонеделните светски награди за фотографија на Sony.

Победничката фотографија прикажува две жени од различни генерации во сепиа.

Во изјавата на неговата веб-страница, Елдагсен, кој студирал фотографија и визуелни уметности на Уметничката академија во Мајнц, концептуална уметност и интермедија на Академијата за ликовни уметности во Прага и ликовна уметност на Школата за уметност и комуникација Саројини Наиду во Хајдерабад, рече дека „се пријавил како дрзок мајмун“ за да дознае дали натпреварите за фотографија се подготвени доколку се пријават слики направени со вештачка интелигенција.

„Не се“, додаде тој. „Нам,кои работиме во областа на фотографиите, ни треба отворена дискусија“, рече Елдагсен. „Дискусија за тоа што сакаме да сметаме дека е фотографија, а што не. Дали фотографскиот чадор е доволно голем за да ги прими сликите генерирани со вештачка интелигенција - или ова би било грешка?


„Со моето одбивање на наградата се надевам дека ќе ја забрзам оваа дебата“.


Тој рече дека ова е „историски момент“ бидејќи е првпат слика со вештачка интелигенција да победи на престижен меѓународен натпревар за фотографија, додавајќи: „Колкумина од вас знаеја или се сомневаа дека таа е генерирана со вештачка интелигенција? Нешто во врска со ова не е во ред, нели?


„Сликите генеррани со вештачка интелигенција и фотографијата не треба да се натпреваруваат едни со други во ваква награда. Тие се различни ентитети. ВИ не е фотографија. Затоа нема да ја прифатам наградата“.


Елдагсен предложи наградата да се донира на фото-фестивал организиран во Одеса, Украина.


Овој потфат доаѓа во време на интензивна дебата за употребата и импликациите на вештачката интелигенција со некои апокалиптични предупредувања дека технологијата е на работ на неповратно да го оштети човековото искуство.


Неодамнешниот напредок во употребата на вештачката интелигенција во чет-ботови, автомобили без возач, софтвер за пишување песни и развој на фармацевтски производи ја поттикна дискусијата. Главниот извршен директор на Google, Сундар Пичаи, рече дека загриженоста за вештачката интелигенција го држела буден ноќе и предупреди дека технологијата може да биде „многу штетна“ доколку неправилно се користи.


Портпаролот на Светската организација за фотографија рече дека Елдагсен го потврдил „ко-креирањето“ на сликата со помош на вештачка интелигенција за нив пред да биде прогласен за победник.


„Во нашата кореспонденција, тој објасни како по „две децении работа со фотографија, мојот уметнички фокус се префрли повеќе на истражување на креативните можности на генераторите на вештачка интелигенција“ и дополнително нагласи дека сликата во голема мера се потпира на неговото „богатство од фотографско знаење“. Според правилата на натпреварот, фотографите ги обезбедуваат гаранциите за воопшто да влезат во конкуренција.


„Креативната категорија на отворениот конкурс ги поздравува различните експериментални пристапи за правење слики од цијанотипови и рејографи до врвни дигитални практики. Како такви, по нашата кореспонденција со Борис и гаранциите што тој ги даде, сметавме дека неговиот влез ги исполнува критериумите за оваа категорија и го поддржавме неговото учество.


„Дополнително, со нетрпение очекувавме да се вклучиме во подлабока дискусија на оваа тема и ја поздравивме желбата на Борис за дијалог, подготвувајќи прашања за наменски прашања и одговори со него за нашата веб-страница.


„Бидејќи тој сега одлучи да ја одбие наградата, ние ги прекинавме нашите активности со него и во согласност со неговите желби го отстранивме од натпреварот. Имајќи ги предвид неговите постапки и последователната изјава во која се забележани неговите намерни обиди да не́ доведе во заблуда, а со тоа и да ги поништи гаранциите што ги даде, повеќе не чувствуваме дека сме во состојба да се вклучиме во значаен и конструктивен дијалог со него.


„Ја препознаваме важноста на оваа тема и нејзиното влијание врз создавањето фотографии денес. Со нетрпение очекуваме дополнително да ја истражиме оваа тема преку нашите различни канали и програми и го поздравуваме разговорот околу неа. Додека елементите на практиките на вештачката интелигенција се релевантни во уметничките контексти на создавање слики, наградите отсекогаш биле и ќе продолжат да бидат платформа за застапување на извонредноста и вештината на фотографите и уметниците кои работат во медиумот“.


bottom of page