top of page

Фрејзурбан е новиот тренд декор од 90-те заснован на „Фрејзер“

Од Мери Френсис Френки Нап


Што ќе дојде после оваа Y2K ренесанса?
Освен ако не сте живееле во торба минатата година ( додуша би било разбирливо ) веројатно забележавте дека „naughty aughtieѕ“( палавите 00-ти) се вратија. Juicy Couture влегоа во партнерство со Parade, најпопуларниот Ген Зи бренд за инста-долна облека кај микро инфлуенсерите. Ген Зи одново се фасцинирсше со прото-инфлуенсерката Парис Хилтон и искрено - супер е. Беше мрачна година, и овој розев барок од 2000-те ми дојде добро.


Имам многу беж теорија. Која извира од ниш естетиката од 80-те и 90-те (во некои случаи раните 2000-ти) која хибернирала во удобниот, serif-font и кафулиња, дел од мојот мозок, веднаш до моите Фрејзер ДВД сетови и копија од Myst. Немав ниту име за нејзе додека не налетав на архивскиот ангажман на Истражувачкиот институт на конзумеристичка естететика ( the Consumer Aesthetics Research Institute (CARI) ) кој е колектив на дизајнери и истражувачи кои „ги категоризираат конзумеристичките естетики од доцниот среден век, и градат нова таксономија за овие микро-движења кои се длабоко запечатени во нашата дизајнерска свест но се безимени.“

Ние треба да им заблагодариме за ентериер стилот познат како Фрејзурбан кои совршено го енкапсулираат мојот беж-кор од 90-те.

„Стилот се чини дека се појави во доцните 1980-ти кога бејби бумерите кулминираа во своите јапи години, се смируваа и гледаа да присвојат пософистицирана естетика и животен стил. Привремено го нареков „Доцни 90-ти урбан-софистициран вештачки износен - винтиџ - со етно атмосфера. Толку многу аспекти на ТВ-шоуто Фрејзер даваат пример за квалитетите на овој стил; од ентериерот на неговиот апартман, до константната опсесија да делува културно и софистицирано“ - објаснува Колинс од CARI . Така, во 2017-та, кованицата од Фрејзер-Урбан беше родена.

Искрено, јас сум пресреќна за оние од нас кои живееја во Фрејзер годините (си ги диплам чаршавите) за да дочекаме повторно враќање. Фрејзер беше белата врева на моето детство. Има цели епизоди посветени на кавијар, Антик Роадшоу и декорации за врата..Серијата беше АСМР пионер. Беше воглавно за дожд, манири, и им даваше на луѓето нормкор стандард исполнет со Скребл, чорапи и сандали и земјени тонови.
Ако сето ова делува расеано, тоа е затоа што е така. Фрејзурбан е постмодерна чорба, вели Колинс, и „има елементи на неокласично PoMo, бидермаери и Арт Деко измешани со малку разиграни геометриски композиции видени во делата на Мемфис-Милано, Роберт Стерн, Мајкл Грејвс, [и многу повеќе. ]“.

Фрејзурбан во полн сјај е декор со Човекот од Витрувија, глобуси, и давење на егзистенцијалните кризи во еспресо . Како што ликот Најлс Крејн еднаш рече „не е ништо посебно, но е доволно тешко да се изговори за да се заплашат барабите.“


bottom of page