top of page

 Шејла Камериќ на Венецијанското биенале
Шејла Камериќ ќе настапи со своето најамбициозно дело на 60-тото издание на Венецијанското биенале, една од најпрестижните платформи за визуелни уметности на светот.

Шејла Камериќ, уметница од Босна и Херцеговина, е позната по својот мултидисциплинарен пристап кон уметноста, кој опфаќа филм, фотографија, објекти, цртежи и инсталации. Нејзините дела често промовираат политики на сеќавање, отпор во човековиот живот и спецификата на женската борба, со нагласок на емпатијата како основен креативен механизам. Камериќ е носител на бројни престижни награди и нејзините дела се дел од колекцијите на реномирани институции како што се TATE Modern и MACBA Barcelona.Темата на која ќе се осврне уметницата е во согласност со фундаменталното наследство на нејзината работа, кое беше обликувано од болното искуство на преживувањето на опсадата на Сараево. Како проект независен од структурите на длабоко поделената постдејтонска Босна и Херцеговина, Цејс ќе биде директно претставен на јавноста за време на траењето на оваа престижна меѓународна изложба. Во фотографија за Vogue го гледаме т.н првиот поглед на работата или нејзината големина, големина во сите сетила; метафоричната, и буквалната.
За време на Венецијанското биенале, Камериќ ќе го претстави своето најамбициозно дело до денес, насловено „Cease“, создадено во соработка со италијанската кураторка Џулија Фоскари. Ова дело е поддржано од Музејот на современата уметност Ars Aevi во Сараево, како и од неколку други значајни институции и организации.


Преку „Cease“, Камериќ продолжува со нејзината традиција на создавање дела со длабоко социјално значење, овојпат фокусирајќи се на еден од најтемните периоди во нејзиниот живот - опсадата на Сараево. Со овој проект таа предизвикува директен дијалог помеѓу уметноста и публиката, нудејќи ја својата перспектива на поделената пост-дејтонска Босна и Херцеговина.


Кураторката на „Cease“, Џулија Фоскари, е архитект и активистка, која својата кураторска пракса ја организира околу платформата UNA/UNLESS со цел да се адресира правдата преку меѓународна соработка. Нејзиниот труд и оној на нејзиниот студио се изложени на повеќе изданија на Интернационалната изложба на архитектура La Biennale di Venezia, потврдувајќи ја нејзината посветеност на уметничката и интелектуална заедница.

Преку ова грандиозно претставување, Шејла Камериќ не само што ја потенцира својата извонредна кариера и допринос кон современата уметност, туку и уште еднаш го истакнува својот огромен талент и одлучност да создава дела кои прашуваат, предизвикуваат и мотивираат. Венецијанското биенале оваа година ќе биде платформа каде што нејзината порака ќе одекне силно, поттикнувајќи ги гледачите не само да ценат убавината на уметноста, туку и да се замислат за својата улога и одговорност во конструкцијата на подобро општество.


Comments


bottom of page