top of page

Што е белата вратоврска? Потекло и историја

Кодексот на облекување за Мет Гала 2022 нуди две стилски директиви: првата, позлатен гламур. Втората, бела вратоврска.

Додека првото може да се толкува на миријада начини, вториот е всушност стандард на облекување што започна во средината на 19 век. Белата вратоврска е донекаде аномалија денес, бидејќи црната вратоврска во огромно мнозинство ја замени како вечерна облека на подигнато ниво кое е избор за свадби, гала настани и вечери. Но, за најголемата вечер во модата, Институтот за костими бара од своите гости да го почитуваат кодот за облекување што се бара само во најформалните - и историски - прилики. Еден од последните пати кога е видена бела вратоврска на скалите на Мет? Во 2014 година, за „Чарлс Џејмс: И покрај модата“.
За почеток, брза дефиниција за тоа што е, точно, белата вратоврска. Да почнеме со мажите (или секој кој сака да го прифати машкиот стил). Според GQ Style Guide објавен во 2010 година, изгледот се состои од црн фрак и панталони со бела кошула, елек (обично од пике памук) и машна. Белата кошула има јака со крила, а како што кажува името, јакната има опашки. Должината е до половината напред и до колената назад, покруто паѓа од дневниот капут, и е двострук, а навечер се носи со бела вратоврска“, пишуваат тие. Emily Postalso споменува соодветни панталони кои се украсени со „една лента од сатен или плетенка во САД“. Облеката, вели американскиот авторитет за бонтон, треба да биде акцентирана и со бели ракавици. За жените (или оние кои сакаат традиционално женствен изглед) тоа значи целовечерна тоалета, со долги ракавици по избор.

Сега, за нејзината историја. Белата вратоврска за прв пат се појави во раните денови на Англија од викторијанската ера (околу 1840 година), иронично како поминималистичка контра на традиционалната вечерна одежда на денот. Контињата со стил кои го прифатија стилот ја претпочитаа црно-белата шема на бои и едноставната машна попрво од карнери, и други додатоци кои беа стандардни во изминатите децении.

Кога ќе се осврнеме во 1870-тите - почетокот на позлатеното доба во Америка - белата вратоврска беше дефинитивниот свечена одежда за горниот ешалон. Се носеше на опера и на балови за дебитантки, и на која било од забавите со отмени фустани што ги организираа богатите социјални пеперутки од тоа време. Дури и кога смокингот без опашка пристигна во САД во 1880-тите, се прикажа само како изглед за вечери и помали соариња.

Земете ја статијата од 1885 година објавена во Њујорк Тајмс, која ја прогласи социјалната надмоќ на белата вратоврска. „Позлатената младина од Париз се обиде да ја замени својата беспрекорна боја со огнено црвено. Отпрвин стана прилично популарно, но на неодамнешниот бал во Елисеј, црвената вратоврска доби поразувачки удар “, објавија тие. Белата вратоврска е повторно воспоставена. Тие, исто така, ги појаснија некои од повеќе дебатираните белези на стилот, изјавувајќи дека мора да носите „вечерна кошула направена од бела пике за да одговара на елекот“ и ракави со „една, две или три копчиња[манжетни]“ и дека часовникот мора да биде задскриен. „Оние кои не можат да се справат со совршена изолација за часовникот, мора да го остават дома“.
Белата вратоврска падна во немилост како што напредуваше 20 век. Првата светска војна, предизвика таквите формални прилики - и модата - да изгледаат ненаменски. Следниот период од ерата на џезот, со својот ведар став, воведе во поненапорна ера на модата. Наместо тоа, костимите со смокинг со пократка јакна станаа облека на избор во повеќето прилики. Друг фактор? Растечката индустријализација. Како што Соединетите Држави ги градеа своите фабрики, беа полесни за правење различни опции за вечерна облека. Дизајнерите почнаа да нудат поудобни стилови, како и повеќе опции за ткаенина и бои. „Фракот брзо го изгуби тлото, како што посекојдневното сако за вечера и вечерната тоалета стана популарно “, открива Одделот за историја, уметност и архива на Претставничкиот дом.
Денес, белата вратоврска живее во неколку крајно формални настани. Државните вечери во Бакингемската палата, на пример, изискуваат код за облекување, како и некои инаугурациски балови во Вашингтон. Кога ќе дојде 2 мај, повторно ќе го заземе центарот на модата во Метрополитен музејот на уметноста.


извор: Vogue

bottom of page