top of page

Што е „природно“ за човечките сексуални односи?


од: Руи Диого
Да се стапи во брак во повеќе од едно лице претставува кривично дело во поголемиот дел од Америка и Европа. Но, во земјите вклучувајќи ги Мали, Гамбија и Нигерија, повеќе од една четвртина од населението живее во полигамни домаќинства.


Проучувајќи го сексуалниот живот на хомо сапиенсот, можеме да најдеме парови, тројки, хареми и други љубовнички комбинации. Верност, прељуба и етички немоногамни сојузи. Како може еден вид да еволуирал цела миријада на начини за парење? Што се однесува до сексот, што е природно за нас луѓето?


Како еволутивен биолог и антрополог, често ми го поставуваат тоа прашање. Одговорот е сложен. Тој, исто така, оди во срцето на дебатата ,,природа наспроти негувањето" (nature vs nurture), тема за која разговарам веќе неколку години, вклучително и во мојата последна книга „Смислата на животот, човечката природа и заблуди“.


Како што беше дискутирано во таа книга, научните и историските докази сугерираат дека нашите најрани човечки претци, откако се разделиле од лозата на шимпанзата, пред околу 7 милиони години, главно биле полигамни. Поединци имале различни сексуални партнери во исто време. Ако премотаме до денес, гледаме дека кај луѓето провејуваат различни аранжмани за парење поради поголемото влијание на културата, и компромисите помеѓу сексуалната желба, комфорот и љубомората.


КАКО СЕ ПАРАТ ЧОВЕЧКИТЕ СУШТЕСТВА


Бројни докази придонесуваат кон моето разбирање за навиките на човековото парење.


Како биолог, се ориентирам од сексуалниот живот на нечовечките примати: повеќето видови делуваат дека се полигамни, вклучувајќи ги и нашите најблиски роднини, шимпанзата. За овие човеколики мајмуни, и мажјаците и женките имаат неколку хетеро-и хомосексуални партнери.


Фосилите укажуваат на тоа дека најраните хомини - еволутивната гранка што води до луѓето по нејзиното одвојување од шимпанзата - наликувале на исправени мајмуни кои оделе. Со оглед на тоа што овие први човечки претци изгледале и делувале како мајмуни на многу начини, веројатно е дека тие се пареле во полигамија.


Но, ставајќи ја капата на антроплог, и набљудувајќи ги луѓето денес, забележувам значителна разновидност на системи за парење. Различни култури наметнуваат или зајакнуваат многу различни сексуални практики. На пример, во некои региони на Тибет, жената може да живее со неколку сопрузи (полиандрија). Во земји како Пакистан, мажите обично живеат со повеќе од една жена (полигинија).


Практикувајќи фратерна полиандрија, Тибетанка и нејзините двајца сопрузи, кои се браќа, стоеја во нивниот дом во автономната тибетска префектура Јушу, Кина, во 2007 година.Низ десетици домородни амазонски општества, бремените жени и оние кои се обидуваат да забременат имаат секс со различни мажи врз основа на идејата за „заедничко или делумно татковство“. Според луѓето кои го имаат ова верување, спермата од повеќе татковци придонесува за развој на фетусот. Една жена може да има секс со најбрзиот тркач и најдобриот ловец во заедницата за да ги пренесе овие посакувани особини на своето дете.


Значи, како навиките за парење еволуирале од нашето полигамно минато на примати до нашата променлива човечка сегашност?


Културните разлики можат да ги надминат биолошките основи, како што докажуваат бројни историски случаи. На пример, древните текстови покажуваат дека мажите им наметнале моногамија на жените — но не нужно и на себе — кога земјоделството се појавило во неколку региони низ светот. Како што тврди историчарката Стефани Кунц, земјоделскиот начин на живот го создал поимот за приватна сопственост, која на некои места се проширила до поголемо потчинување на жените. Во раните земјоделски општества на древниот Египет и Месопотамија, венчалните прстени, кои ги носела сопругата, симболизирале дека таа е во сопственост на нејзиниот сопруг. Патријарсите од Стариот завет на Библијата, како Јаков и Давид, имале повеќе жени.


ТРГОВИЈА И КУЛТУРА


Ова нè доведува до дебатата за природата наспроти одгледувањето, која е клучна за разбирање на љубовта, сексот и бракот. Природните биолошки нагони на една личност може да се разликуваат од однесувањата што ги апсорбира преку одгледувањето или нивното воспитување во одредена култура. (Самата дебата за природа/одгледување се покажува како проблематична затоа што, за општествените животни како луѓето, биологијата и културата се испреплетуваат.)


Но, како што гледам, моногамниот брак е главно културно наметнување, поврзано со три конфликтни нагони: сексуална желба, комфор и љубомора.


Сексуалната желба, израсната од нашите полигамни корени на примати, ги тера луѓето да сакаат многу партнери или барем сексуални новитети. Затоа некои брачни партнери се обидуваат да внесат новини со носење секси долна облека или на друг начин на менување на рутините. Обезбедувајќи донекаде квантитативна мерка, студиите покажаа дека менувањето на сексуалните партнери во свингерски клубови или додека гледате порнографија често го намалува периодот на закрепнување на пенисот („рефракција“) помеѓу оргазмот и следната ерекција.


Сепак, две други емоции играат клучна улога во обликувањето на нашите навики за парење. Една од нив е љубомората, која произлегува од територијалноста, особина забележана кај повеќето примати. Моногамијата може да ја намали љубомората, но може да ги остави сексуалните апетити незадоволени.


Во некои случаи, оние со моќ уживале во намалена љубомора и многу сексуални партнери. На пример, одредени владетели одржувале хареми со десетици сопруги, но од тие жени се очекувало да спијат само со нивниот заеднички сопруг. Слично на тоа, сексистичките религиозни наративи се користени за да се оправдаат мажите да задржат неколку жени, но не и спротивното.Маж Мехинаку го насочува лакот за време на натпревар. Луѓето од Мехинаку се меѓу домородните амазонски општества кои наводно веруваат дека детето може да има повеќе татковци.


Третата критична емоција е комфор или блискост. Ако, да речеме, заболите од рак на 70 години, веројатно би сакале покрај вас некој што ве сака — моногамен партнер. Таа желба за блискост може да не се исполни во случаи на полигамија, во која едно лице има неколку сексуални партнери без нужно да биде вклучена љубов.

Неодамна, се чини дека полиаморијата се засили во земји како што се САД и Канада. Овој аранжман признава дека луѓето можеби имаат желба за многу партнери, но се согласи со некои религиозни и филозофски наративи: на пример, аргументот на Платон дека сексот без љубов е грев или помалку благороден. Со полиаморијата, идејата е: „Да, имам секс со многумина, но ги сакам сите“. И тие партнери ги сакаат и другите.


Полиаморијата ја гледам како еволутивно ретка и историски понова форма на парење. Оние кои учествуваат веројатно ги задоволуваат своите желби за повеќе партнери и комфор/запознавање. Но, тие сè уште можат да страдаат од љубомора кога нивните сакани отворено ги сакаат другите.


Кога тогашниот јужноафрикански претседател Џејкоб Зума се ожени со Бонги Нгема во 2012 година, таа стана една од неговите четири истовремени сопруги.

Кога станува збор за љубовта и парењето, нема совршени решенија. Секој тип на врска ја балансира сексуалната желба, удобност и љубомора во различни мерки, што е предмет на културни влијанија. Некои трендови укажуваат дека моногамните бракови излегуваат од мода за помладите луѓе на места како што се САД, но нема причина да се мисли дека полигамијата без љубов, или полиаморијата со љубов, ќе ги надмине другите аранжмани.


Веројатно, луѓето во различни општества ќе продолжат да сакаат и да се парат на многу различни начини.


Commentaires


bottom of page