top of page

Tемператури на океаните се „вџашувачки“ - што може да биде нивното влијание врз климатските промениАномалијата на температурите на површината на океаните во јули 2023

Бруталните топлотни бранови го испекоа светот ова лето и тие не беа исклучиви за воздухот. Океаните на Земјата се најтопли во модерната историја, со невообичаено голема разлика.

Просечната температура на површината на океаните на планетата се искачи на рекордно високо ниво во април и оттогаш океаните останаа исклучително топли. Во јули, широко распространетите топлотни бранови на океаните ги однесоа температурите до скоро рекордни височини, при што некои жаришта се приближија до речиси 38 степени Целзиусови.

„Сметам дека е вџашувачки “, рече Грегори Џонсон, океанограф во Националната администрација за океани и атмосфера, осврнувајќи се на овогодинешниот тренд. „Ова е прилично голем чекор напред“.

Северниот Атлантик забележал некои од најисклучителните температури, при што покачувањето постојано достигнува повеќе од 2 степени целзиусови, или 1,1 Целзиусови, повисоки од она што е типично за овој период од годината.

Да влезете во водите на брегот на Флорида Кис, понекогаш може да изгледа како да влегувате во топла када. Минатата недела, едно читање од бова забележа неверојатни 38 Целзиусови, што е веројатно светски рекорд за температури на површината на морето.

Во последната година, океаните на нашата планета секојдневно ги надминуваат температурните рекорди, а трендот продолжува и во 2024 година. Според податоците на научната заедница, глобалните температури на морската површина и атмосферата постојано се зголемуваат, а последните извештаи укажуваат дека во март 2024 година, просечната глобална температура на морската површина достигнала нов месечен врв од 21.07 степени Целзиусови.Извор: Климатски реанализатор, Институт за климатски промени на Универзитетот во Мејн, врз основа на податоците од NOAA Оптимална интерполација на температурата на површината на морето (OISST) Забелешка: Прикажани се просечните температури на површината на морето за океанските области помеѓу 60 степени северна и 60 степени јужна географска ширина.

Екстремната топлина ги уништува коралните гребени на Флорида, но високите температури на океаните исто така може да имаат пошироко влијание, нарушувајќи ги другите морски екосистеми и заедниците кои зависат од нив.

Ел Нињо, повторлива глобална климатска шема која обично е поврзана со потоплите услови во многу региони, пристигна во јуни и е еден од причините за скокот на глобалните температури на површината на морето, рече Мишел Л'Хору, климатски научник од Центарот за предвидување клима на NOAA. .

Но, основното влијание на климатските промени водени од човекот е непобитно, додаде таа.

Глобалните температури на морската површина се зголемуваат барем од почетокот на 20 век, кога луѓето почнаа нагло да го зголемуваат количеството на стакленички гасови испумпани во атмосферата.Забрзаното топење на ледените санти, зголемените метеоролошки непогоди и  промените во биодиверзитетот на океаните се само дел од последиците што ги носи ова тревожно затоплување. Аномалијата во топлата тропска Атлантика, според предвидувањата на научниците од Универзитетот во Колорадо, создава услови за интензивна ураганска сезона, со силни бури кои се ранат од високите температури на океаните.Основната причина за глобалното затоплување останува иста - емисиите на  гасови произведени од согорувањето на фосилни горива. Овој процес значително придонесува за зголемување на просечната глобална температура за околу 1.2 степени Целзиусови погоре од прединдустриската просечна температура. Задоволувачки е фактот дека океаните апсорбираат голем дел од затоплувањето на планетата предизвикано од стакленичките гасови, но овој процес истовремено предизвикува нивна температурна нестабилност.


Океанот, кој покрива околу 70 отсто од светската површина, апсорбира повеќе од 90 отсто од топлината ослободена од согорувањето на фосилните горива, уништувањето на шумите и другите човечки активности.

Поинаку кажано, поголемиот дел од затоплувањето предизвикано од човекот што се случило на Земјата во изминатите шест децении се акумулирало во океанот. Но, водата има многу поголем капацитет од копното да ја апсорбира и складира целата таа топлина.

Океанот „ни направи голема услуга со значително одложување на глобалното затоплување“, рече д-р Џонсон, „но тоа има своја цена“. Како што океанот складира повеќе топлина, неговата вода се шири, што придонесува за зголемување на нивото на морето. Потоплите температури на океаните, исто така, обезбедуваат повеќе сточна храна за тропските циклони и атмосферските речни бури.

До крајот на векот, затоплувањето на океаните може да придонесе за слабеење, па дури и затворање на струите на Атлантскиот океан, кои помагаат да се регулира климата за дел од планетата, покажа нова анализа.

„На многу начини“, рече д-р Хаусфатер, океанот е „најпрецизниот термометар што го имаме за вистинскиот ефект на климатските промени, бидејќи таму завршува најголемиот дел од топлината“.Извор: Зики Хаусфатер, користејќи податоци за климатските модели од Националната лабораторија Лоренс Ливермор, до кои се пристапува преку KNMI Climate Explorer на Светската метеоролошка организација.

Климатологот Гевин Шмит од НАСА истакнува дека "масивните, огромни рекорди" што се поставени во изминатата година се надвор од очекуваното дури и со предвидувањата за климатските промени. Покрај климатските промени и појавата на Ел Нињо, уште два фактори можат да придонесат за овие рекорди. Еден е намалувањето на аеросолното загадување од контејнерски бродови поради новите меѓународни стандарди за гориво што стапија во сила во 2020 година, и големата ерупција на подводниот вулкан Хунга Тонга-Хунга Ха'апаи во 2022 година.


Вулканските ерупции што се случуваат на копно испраќаат облаци пепел и аеросоли, кои ја блокираат сончевата светлина и привремено ја ладат атмосферата. Но, бидејќи овој вулкан бил потопен под Тихиот Океан, неговата ерупција испрскала и милиони тони водена пареа во горниот дел од атмосферата. Водената пареа е моќен стакленички гас.

„Тоа беше најексплозивната ерупција од Кракатау, и обично следната година се гледа влијанието“, рече Шон Биркел, доцент на Институтот за климатски промени на Универзитетот во Мејн, кој создаде алатка за визуелизација на климатските податоци наречена Climate Reanalyzer. Тој се сомнева дека ефектот на затоплување на вулканската ерупција бил поголем отколку што сугерираа раните проценки, истакнувајќи дека ерупцијата можеби влијаела на атмосферската циркулација и помогнала да се засили Ел Нињо што се разви во 2023 година. Но, додаде тој, потребни се повеќе истражувања.


„Сè уште може да недостасува нешто“, рече тој, „како и другите извори на аеросолно загадување кои се подобрија повеќе отколку што знаат истражувачите, или климата на Земјата има поголема внатрешна варијабилност од очекуваното, или глобалното затоплување што ги засилува ефектите на Ел Нињо.

Неколку групи научници работат за да добијат појасна слика, рече д-р Шмит и очекува резултатите да почнат да се објавуваат во следните неколку месеци.’


Commentaires


bottom of page