top of page

разговори

3A781561-CACF-45A1-9887-136BBDC40CE4.PNG

Дарко Рундек: ,,Некои песни копнееја по џез биг бенд”

,,Морето опасно се опустоши во последниве дваесет години - во тек е шестото масовно истребување”

Мирко Попов: пет нешта од 2022

Мирко составува листа од пет нешта кои му се битни од 2022!

„Еднаш Курт Кобејн тропал со лажици по куфери…“ - гранџ, вештачка интелигенција и Бранко Прља

Бранко Прља е сосема вдомен и мирен во својот модус операнди од една страна, но и принцип - во морална и етичка смисла - во друга, и во...

Дубравка Угрешиќ разговор за вредноста на правото на неприпадност

„ Некои земји, некои предели, некои луѓе одат наназад. Доаѓате во минато кое не е ваше, но и во иднина која не е ваша. “

Лајбах е враќање на акцијата во име на идејата, враќање на емоцијата во име на умот

Ние сме отворено сентиментални кон овој некогашен заеднички простор и му посакуваме многу среќа и успех во соживотот. Но, не сме оптимисти.

Рамбо Амадеус разговор во (не баш) пет прашања

Кога почнав да го смислувам и конципирам интервјуто, тргнав во потполна увереност дека тоа ќе биде разговор првично за музика и нејзината...

Си играме со DOPE КУЌАТА

На почетокот на летото имаше некаде еден коментар кој доби пристојно многу шерови: „Кога ќе ви кажат дека македонската музичка сцена е...

Добитникот на „Мостови на Струга“, Џерардо Мазучо, се бори со својот идентитет како поет

„Струшките вечери на поезијата“ се приближуваат со целата нивна помпа, и возбуда што доаѓа со овој фестивал. Оваа година „Златниот венец“...

Дива разговор: Стив Албини одбива да слуша “националистичко ѓубре”

Го прашавме Стив Албини дали е расположен за пар прашања, на што одговори: “Зошто да не? Македонија беше интересно и невообичаено место!”

Томе Трајков успева да исплива на површина и покрај условите за стрип уметниците дома

На мејл не е невообичаено да стигнуваат известувања за културни случувања, најави и заклучоци од културниот живот овде, но еден од нив...

Рон Финли - гангста градинарот - за моќта на градинарството

Изненадувањето беше толку големо кога хортикултурниот гангста градинар за Дива одговори, што сосема занемаривме да ја искористиме...

КСП Центар - Јадро го носат првиот македонски Верзуз со Ненад (Брус) vs Марко Зад Аголот

„Нема да победам затоа што не се натпреварувам со никого освен со себе. Со Нено сме пријатели и ќе направиме една интересна работа.“

разговори

на македонски јазик 

razgovori

pogovori

conversations

Milk of dreams

bottom of page