top of page

22.12.23, во 18:00

СлемПоезија, македонска поезија, Гевгелија, ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“, Поети, музика

Библиотека „Гоце Делчев“, Marshal Tito, Гевгелија, North Macedonia

Во Гевгелија, на 22 декември 2023 година, ќе се одржи вечер на слем поезија, организирана од страна на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“. Овој настан е посветен на македонската слем поезија и ќе биде одлична можност за љубителите на поезијата да ги видат и уживаат во перформансите на некои од најпознатите слем поети и поетеси од различни генерации.


Вечерта ќе се одржи во хотелот „Аполонија“ со почеток во 19:00 часот. Настанот ќе го отвори Миланчо Пендев, победникот на 13-от Национален слем-натпревар, кој ќе го изведе својот награден перформанс.

Покрај него, на сцената ќе се појават и второпласираниот Виктор Спасески и третопласираната Валерија Танчевска, кои ќе ги претстават своите слемови.Следните изведувачи, Игор Трпчески, Елена Пренџова, Тихомир Јанчовски и Димитар Арнаудов, ќе го заокружат настанот со своите интересни и иновативни слем поетски изведби.


Сите овие поети и поетеси имаат богато искуство во својата област и со сигурност ќе бидат интересни за публиката, но и ќе придонесат на заживување на културата надвор од Скопје.


Освен слем поетите, на вечерта ќе има и музичка поддршка со настапот на Методија Костоски, познат македонски музичар. Неговата музика ќе придонесе кон искуството за посетителите на настанот.


Важно е да се напомене дека влезот на вечерта на слем поезија е бесплатен.


Ова е одлична можност за сите заинтересирани да се приклучат и да уживаат во поезијата и музиката на овој настан.bottom of page