top of page

28.11.23, во 19:00

Мачката Елеонора, перформанс, Tiiiiit! Inc.

МКЦ Клуб & Ресторан, Skopje, North Macedonia


Во случај да се обидувате да си го објасните насловот "Мачката Елеонора", еве еден детал за најава: не е само обичен перформанс, туку трансформација која ги отвора можностите на феминситичките иднини.Детали за настанот:


Позади "Мачката Елеонора" стои монодрамата на германската авторка Карен Јес, а во изведбата се преплетуваат текстови од колективот и авторски текстови на Елфриде Јелинек, Пол Б. Пресиадо и Силвија Федеричи. Коавторки и изведувачки на овој уметнички подвиг се Моника Ангелевска, Грација Атанасовска, Јасмина Василева, Вероника Камчевска и Катерина Шекутковска.


Што може да очекувате од "Мачката Елеонора"?


Перформансот ќе ве води низ трансформацијата на жената мачка Елеонора Гарацо ќе ги истражува амбивалентните аспекти на сопствената самоопределба. Процесот на трансформација од човек во мачка ќе биде воден од принципот на сплотени контрадикции, што го прави уникатен и интересен.


За колективот и платформата: Колективот зад "Мачката Елеонора" го составуваат креативни и интердисциплинарни уметници кои претставуваат комбинација од изведувачки и визуелни уметници. Со фокус на комуникацијата меѓу различни дисциплини, тие истражуваат можностите за трансфер на идеи и методи меѓу нив. Колективот не се ограничува само на уметноста, туку истражува актуелни феминистички и родови прашања и политики, претставувајќи го просторот за вонинституционално креативно изразување.


Поддршка и забелешки: Овој проект е дел од програмата на Платформата за изведувачки уметности ИСПРОБУВАЊЕ ФЕМИНИСТИЧКИ ИДНИНИ 2.0, курирана од Кристина Леловац.


Програмата е организирана во соработка со програмата Култренинг на ЛОКОМОТИВА – Центарот за нови иницијативи за уметност и култура и Меѓунардниот театарски фестивал МОТ.


Доколку сте заинтересирани за феминистичка уметност и сакате да го искусите перформансот "Мачката Елеонора", не заборавајте да ја направите претходната резервација на tiiiit.inc@gmail.com.


Активности на Платформата во 2023 година: Сакаме исто така да ги истакнеме поддршките на The Kvinna till Kvinna Foundation, Equality Fund, The Sigrid Rausing Trust и Министерството за култура на Република Северна Македонија, без кои овој проект немаше да биде можен.

🐈✨

bottom of page