top of page

21.11.23, во 19:00

КСП Центар - Јадро, Татјана Миљовска, Вечно женско(Шакти), изложба

Културен центар „Јадро”, Skopje, North MacedoniaУметницата Татјана Миљовска, родена на 3 ноември 1966 година во Битола, Македонија, нè поканува на изложбата "Вечно Женско (Шакти)" во КСП Центар Јадро.


Серијата на слики во оваа изложба, вклучувајќи "Океан Море", "Сонце и Расцут", "Крилја", "Пламен", се само чекор од стремежот на Миљовска да го осветли вечното женско. Интуицијата, тврди таа, е нашата повисока и подлабока свест.


Целата серија на слики во изложбата беше создадена во периодот од 2014 до 2015 година, нудејќи визуелно истражувањето на вечното женско.Дипломирала во 1992 година и магистрирала во 2011 година на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, Татјана Миљовска е уметничка душа која ја обележала македонската сцена. Во ноември 2020 година, таа успешно го одбрани докторскиот степен со дисертацијата "Ревитализација на духовното во апстрактното сликарство" при Институтот за македонска литература.

Нејзината уметничка визија не се ограничува само на платното. Татјана Миљовска учествувала во бројни самостојни и групни изложби, оставајќи неизбришлив печат на македонската уметничка сцена. Со дизајнерска креативност, таа ги претставувала своите колекции на меѓународни саеми во Франкфурт и Њујорк.

Таа е и автор на преку 150 текстови со теми од областа на уметноста, екологијата, естетиката, духовноста, критиката на актуелните политички случувања во Македонија и други општи теми од областа на културата. Нејзините истражувања се објавени во научни списанија, со последните трудови како "Енвиронментална естетика: скица за естетско вреднување на Преспа" и "Ecoculture, Ethics of Care, and United Actions to Save the Planet and Society".

bottom of page