top of page

8.12.23, во 19:00

Роберт Јанкулоски, Ана Франговска, разговор, КСП Центар - Јадро

Културен центар „Јадро”, Skopje, North Macedonia

Датум: Петок, 8.12.2023 Време: Почеток во 20:00 часот Локација: КСП Центар-ЈАДРОВо континуитет со промоцијата на македонската визуелна сцена, КСП Центар-ЈАДРО продолжува со серија разговори во живо, овој пат со истакнатиот македонски визуелен уметник Роберт Јанкулоски.

О КСП Центар-ЈАДРО и Намерата за Промоција

Целта на овие настани е да остварат континуитет и генерираат поврзување помеѓу уметниците и публиката, што ќе допринесе кон активниот дијалог на локалната уметничка сцена.


Роберт Јанкулоски: Професор, Уметник, Пионер


Роден во Прилеп во 1969 година, Роберт Јанкулоски е магистер по уметност и фотограф, кој има речиси 36 самостојни изложби и учество во голем број на групни изложби низ светот. Неговата уметност не само што ги предизвикува границите на фотографијата туку и се преплетува со политиката, социологијата, антропологијата, и екологијата.


Од Македонскиот центар за фотографија до државната награда


Јанкулоски е основач на Македонскиот Центар за Фотографија, со значаен придонес во формирањето на македонската современа фотографска сцена. Неговите проекти го искористуваат концептот на трансдисциплина и рециклирање на архивски фотографии, креирајќи уметничка трансдисциплинарна платформа.


Разговорот со Роберт Јанкулоски, воден од Ана Франговска, кураторка и историчарка на уметност, претставува прекрасна прилика за запознавање со креативниот ум на овој уметник, неговата идеологија и уметничка визија.


Овој настан е поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

bottom of page