top of page

Молкот на разумот, Филм, Дискусија, Кино Фросина, КумјанаНовакова

МКЦ, Dimitar Vlahov Walk, Skopje, North Macedonia

На 12 декември, 20 часот, Кино „Фросина“, Младински Културен Центар ,скопската публика - онаа посветената на културниот живот на градот, се подготвува за филмско искуство кое е најавено дека ќе ја потресе и размрда историската свест.Silence of Reason / Молкот на разумот е филм на режиската Кумјана Новакова, која ќе го претстави своето искуство на специјална проекција на 12 декември, со почеток во 20 часот, во Кино „Фросина“ во Младински Културен Центар.


Ова не е обична проекција - Молкот на разумот е форензички видеоесеј што се издигнува како перформативно истражување на првиот случај на меѓународен кривичен трибунал во кој беа донесени пресуди за воено силување и воено сексуално ропство како форми на тортура и злосторство против човештвото.


🔗 Билети по цена од 200 денари: [Купете тука](https://bileti.mkc.mk/index.php?id=1348)

🔵 По проекцијата, ве покануваме на дискусија водена од филмската критичарка Петра Метерц. Дискусијата ќе се одвива на англиски јазик.


👁‍🗨 „Молкот на разумот“ го користи форензичниот пристап во видео формат, истражувајќи искуствата на жените изложени на насилство во логорите за силување во Фоча за време на војната во Босна и Херцеговина. Тие искуства стануваат колективни сеќавања, надминувајќи ги времето и просторот.


🏆 Филмот веќе освои признание на меѓународниот фестивал „Envision“ на ИДФА во Амстердам, Филмскиот фестивал во Сараево, и Филмскиот авторски фестивал во Белград.


Режија: Кумјана Новакова

Сценарио: Кумјана Новакова

Монтажа: Јелена Максимовиќ

Дизајнер на звук: Владимир Живковиќ

Графички дизајн: Елена Диновска Зарапчиев

Продукција: Кумјана Новакова

Продукција: „Медеа“

Копродукција: „Pravo Ljudski“

VFX: Нувит Бингол


🔵 Биографија на режисерката:Кумјана Новакова, со потекло од Југославија, работи во областа на филмот и уметноста од 2006 година. Таа е ко-основач на Филмскиот фестивал „Pravo Ljudski“ во Сараево и го води филмското одделение на Музејот на современата уметност во Скопје. Како авторка, истражува врз идентитети, сеќавања и колективно јас преку филм и видеоуметност. Нејзиниот последен филм „Вознемирена земја“ беше во потесниот избор за наградите на Академијата.


Кумјана моментално живее меѓу Сараево и Скопје.


Не пропуштајте ја можноста да бидете дел од ова важно искуство и да ја допринесете во дискусијата за важните теми што филмот ги третира. Се гледаме во кино „Фросина“ на 12 декември во 20 часот!

bottom of page