top of page

9.3.24, во 20:00

концерт, социјален центар Дуња, СВЕТЛОСТ, Глигор Кондовски, експериментална музика, џез

Рајко Жинзифов 22, Skopje, North Macedonia

Во срцето на анархистичкиот па и културен микрокосмос на нашиот град, Социјален Центар Дуња, се случува музички настан којшто нуди заминување од секојдневната монотонија и вовед во светот на експерименталната музика. Оваа сабота, љубителите на иновативните звучни пејзажи ќе имаат уникатна можност да посведочат на еден многу потребен концерт. .
Глигор Кондовски, име кое резонира со духот на авангардата, е виолинист кој не се плаши да ја истражува границата помеѓу класичната музика и модерните звучни експерименти. Од 2009 година, со своите револуционерни пристапи, тој суштински придонесува кон обогатувањето на домашната музичка сцена. Неговата музика е лутање низ разни музички универзуми, од електроника до џез, и сè што живее помеѓу.


Авангардниот виолинист Глигор Кондовски од 2009 година ја гради својата импресивна дискографија, првенствено за ШАРЛА и ПМГЏезз. Кондовски (кој работи и под псевдонимот earstwhilesound) е музички камелеон, кој со својот придонес во низа различни и разноврсни проекти тивко се гради во еден од најзначајните чинители на современата сцена.
СВЕТЛОСТ е обредна панк-џез дружина. Од својот деби концерт во Дуња, (2017 година) каде го свират материјалот што ќе стане албумот „Џез за работничката класа“, редовно се враќаат во својот духовен дом, каде секогаш презентираат нова, звучно и политички предизвикувачка програма. - СЦ Дуња

СВЕТЛОСТ, пак, е колектив којшто се основа на моќната симбиоза помеѓу панк-џез мелодии и обредни интонации. Нивниот деби настап во Дуња го претставува албумот "Џез за работничката класа", кој е израз на посветеност кон демократизација на музиката и правење уметност достапна за сите слоеви на општеството.
Членовите на овој состав се:


- Глигор Кондовски [виолина / елек троника]


- Нинослав Спировски [кларинет / сопран и тенор саксофон]


- Кристијан Новковски [тапани]


- Дени Омерагиќ [контрабас / електроника]Настанот ветува да биде подеднакво провокативен колку што е и музички инвентивен, со секој член на групата кој внесува свој уникатен пристап до изведбата.Како сведоци на нивните претходни настапи, можеме да очекуваме едно вистинско звучно патешествие, каде што традиционалните граници на музиката се растегаат и премоделираат со секоја нота. За оние кои сè уште не се запознаени со нивната музика, нивните албуми се достапни за слушање на Bandcamp (овде и овде), придружни со визуелни решенија - постерот - од самите членови на групата.
Влезот на настанот е поддржан со препорачана донација, што овозможува на посетителите не само да уживаат во музиката, туку и да ја искажат својата поддршка кон уметниците.Не пропуштајте ја можноста да станете дел од славата на звукот и креативноста во Социјален Центар Дуња.

bottom of page