top of page

26.1.24, во 19:00

силата ЕУ младите, Црно собрание, промотивен концерт, лабораториум

Boulevard Saint Clement of Ohrid 68, Skopje, Republic of Macedonia

Скопје, 26.01.2024 - Во среда, на 26. јануари, платформата СИЛАТА ЕУ МЛАДИТЕ започнува своите активности со премиерен настан во Лабораториум, а главната атракција ќе биде концертот на младинскиот бенд "Црно собрание".

Овој настан претставува почеток на поддршка и промовирање на квалитетни младински иницијативи во Македонија.

Бендот "Црно собрание" произлегува од скопската гимназија „Никола Карев“ и е резултат на проектната активност за училишни бендови, водена од Емилија Ристановска.
Со впечатлив прв настап на средношколскиот фестивал „три дена култура“ во гимназијата Карев во 2022 година, бендот стана познат во круговите на младинската култура.

Освен концертите во Македонија, "Црно собрание" ги обележа историските моменти на резиденцијата на Претседателот, на Денот на Европа и Денот на македонскиот јазик, што ги внесе во елитниот круг на младински бендови во земјата.

Нивниот настап во Белград, на регионалната смотра „БГ Инвазија“ во 2023 година, докажа дека се издигнуваат и надвор од границите на Македонија.Бендот, иако жанровски недефиниран, се опишува најдобро како "алтернативен рок", со широк обем на различни стилови. Името "Црно собрание" носи со себе субјективно значење, оспорувајќи ги зададените норми и креирајќи свој идентитет во музичката сцена.СИЛАТА ЕУ МЛАДИТЕ, како платформа, не само што ги препознава талентираниот потенцијал на бендови како "Црно собрание", туку и ги обединува и поддржува во нивните напори да го обогатат младинскиот културен пејзаж во Македонија. Оваа иницијатива ќе служи како одлична пролет за СИЛАТА ЕУ МЛАДИТЕ, и иницирањето на динамична и креативна соработка во годините што следуваат. 🎵🎉bottom of page