top of page

31.3.24, во 10:00

сите за МКЦ, протест, МКЦ

МКЦ, Dimitar Vlahov Walk, Skopje, North Macedonia

Во срцето на Скопје, една институција која со децении служеше како колевка на културата и уметноста сега се бори за своето преживување.


Групата  „Сите за МКЦ“ повикува на протест во недела, со цел да укажат на проблемите со кои се соочува Младинскиот културен центар (МКЦ) под новото раководство на директорот Бени Шаќири. Собирот е повик за поддршка на културниот простор кој, според многумина, е на работ на згаснување.

Време е, според организаторите, да се преземе акција и да се заштити духот на институцијата која беше пример за несебично фокусирање на културата и уметноста.

Тие ги повикуваат граѓаните, уметниците и сите оние кои се грижат за културното наследство да донесат акустични инструменти, бои, четки, спрееви, маркери, платна, хартија и други материјали...Целта е да се создаде креативна и инклузивна атмосфера која ќе го демонстрира значењето на МКЦ за локалната заедница.Протестот доаѓа како одговор на одлуката за прекин на ангажманот на хонорарците во МКЦ до крајот на изборите, што според новиот директор е неопходна мерка. Но, вработените и Синдикатот за култура истакнаа дека хонорарците можат да продолжат да работат ако се платени од сопствените приходи на МКЦ, а не од буџетот на Град Скопје.


Оваа одлука резултираше со затворање на бифето, продавницата „Ап(о)тека“ и прекин на многу програмски активности, што сериозно го нарушува културното и социјалното функционирање на центарот. Не само што вработените и хонорарците останаа без примања, туку и граѓаните без својот омилен културен простор.

„Сите за МКЦ“ истакнува дека нивните активности не се политички мотивирани, туку се плод на чиста загриженост и љубов кон културата и уметноста. Исто така, групата преку своите акции сака да ја потсети јавноста на важноста на МКЦ за културниот живот на градот и да повика на колективна акција за негово спасување.

Протестот „Сите за МКЦ“ е само еден чекор кон борбата за опстанокот на оваа легендарна институција. Во срцето на настаните стои пораката дека културата и уметноста треба да бидат достапни и негувани од сите, за сите. Со колективни напори и непреклонува посветеност, можеби и МКЦ ќе продолжи да биде оаза на креативноста што ја познававме и ја сакавме.Сите за МКЦ е неформално движење на музичари, уметници и засегнати граѓани кои се борат за интегритетот и самиот опстанок на скопскиот Младински Културен Центар.

Движењето се формираше непосредно по граѓанскиот собир #СитеЗаМКЦ кој се одржа на 22.01.2023 на платото пред МКЦ со цел да се изрази револтот кон актуелните случувања со намалувањето на буџетот и непрописното менување на в.д. директорот, настанот кој беше организиран од Гола Планина Колектив, независна мрежа на новиот музички бран во Македонија. Иако оваа иницијатива започна со Гола Планина Колектив, #СитеЗаМКЦ претставува неформално движење на различни видови на уметници, но и засегнати граѓани кои целат да го заштитат еден од последните јавни културни простори во државата. „Ние ниту сме партиски определени, ниту пак добиваме финансиска поддршка од некого. Целиме да ја шириме нашата мрежа и добредојдена е помош од секој кој се залага за зачувувањето на МКЦ, како и поддршката на независната културна сцена во Македонија.“ велат од „Сите за МКЦ.“bottom of page