top of page

9.3.24, во 11:00

Илика, женско писмо, месец на женска историја

Булевар Партизански Одреди 7, Skopje, North Macedonia

 Во месецот кога го одбележуваме Меѓународниот ден на жената, издавачката куќа „Илика“ организира настан што е вистинска празнична чест за сите книгофили особено оние кои сакаат да ја слават и промовираат женската книжевност.


На 9. март, во пријатно- пријателска атмосфера, книжарницата ќе се претвори во оаза на женското писмо.


„Илика“ не е само место каде што се купуваат книги, туку и простор каде културата со дружењето и заедништвотосе спојуваат во едно. На полиците ќе најдете селекција на дела напишани од женски автори, како македонски така и од странство, кои ги чекаат своите читатели. Од класици до современи дела, од поезија до проза, секоја книга е одбрана со цел да ја истакне важноста на женската перспектива во литературата.

Драги пријателки и пријатели,
Во март го славиме женското писмо и затоа сакаме да ве поканиме на дружба во нашата книжарница.  Повелете на саботна дневна забава на 9. март! Полиците на нашата книжарница овој месец ви откриваат интересни, возбудливи и интригантни нови и стари наслови од македонски и странски авторки, па дојдете да си ја купите новата омилена книга напишана од женско перо или, едноставно, да ги разгледате насловите што ги издвоивме за вас. Изборот ви го направивме мошне лесен: на полиците во Илика овој месец ќе бидат изложени само наслови од авторки за поголема видливост на женската книжевност, мисла и дејност.
За музика ќе се погрижи нашата прекрасна Јоана, а препораки за книги ќе добиете од Кате, Марија и Стефан. Ве очекуваме!

Музичката позадина на овој настан ќе биде создадена од Јоана, која сигурно ќе го збогати доживувањето. Покрај тоа, присутните ќе имаат можност да добијат лични препораки за книги од самите вработени – Кате, Марија и Стефан.


Ова е одлична прилика да се потпрете за сите оние кои се во потрага по нова омилена книга, истовремено поддржувајќи и прославувајќи го женското авторство. Настанот ќе биде место каде може да се збогатите со нови знаења, да размените мислења и да се вклопите во заедницата на читатели кои ги ценат и ги празнуваат женските гласови во литературата.Не пропуштајте ја оваа саботна дневна забава! „Илика“ ве очекува да ја почувствувате магијата на женското писмо и да станете дел од една посебна книжевна празнична атмосфера. Со секоја купена книга не само што ќе обогатите вашата лична библиотека, туку и ќе ја истакнете значајноста на жените во светот на книжевноста. Видиме се на Партизански одреди бр.7 во Скопје – местото каде што се слави женската творечка сила!


bottom of page