top of page

16.1.24, во 20:00

Строг пост, концертна промоција, Котур

Котур кафе и филм, Nikola Vapcarov, Skopje, North Macedonia

На 16 јануари 2024 година, во Котур, вторникот ќе проговори со звуците на триото Строг пост, на нивната концертна промоција на својот деби албум.Строг пост е трио составено од Филип Букршлиев (гитара/синтисајзер), Дени Омерагиќ (бас гитара) и Кристијан Новковски (тапани), кои не се чувствуваат сосема свои организирани и спакувани во традиционалните жанрови и стилови кои можат да делуваат ограничувачки.


Создаваат музика која осцилира на честопати невидливите граници помеѓу ионака провизорните жанрови стонер рок, психоделичен рок, дум метал, пост рок, панк џез, амбиент исл., сите филтрирани низ внимателно изработено, експериментално сито и решето. Музиката е набиена со брутални и заразни рифови, стегнати во ритам секција која би наликувала на менгеме, кога би сакале визуелно да си ја претставиме.“

Албумот го сними, но и измикса Ивица Јанкуловски во студиото „Алшар“, во Скопје, во периодот од март-јули 2023 година. Сите песни се компонирани и продуцирани од триото Букршлиев, Омерагиќ и Новковски, додека дизајнот на омотот е дело на Кристијан Новковски. Во соработка со Аксиома, ова е првото музичко издание за оваа културна асоцијација.


Покрај ангажманот во Строг Пост, членовите на бендот се активни и во други музички проекти. Филип Букршлиев, Дени Омерагиќ и Кристијан Новковски свират и во Светлост, Taxi Consilium, Fighting Windmills, The Local Blue, групите на Јордан Костов, Филип Букршлиев трио, Palindrom и многу други.Строг Пост е вистинска свежина (или бидејќи пишуваме во јануари: топол чај кој ги раздвижува креативните сокови) на музичката сцена, со својот уникатен звук и пристап до музиката.


Нивниот деби албум е доказ дека музичката сцена во Македонија и понатаму е жива и динамична, и дека има место за нови идеи и експерименти.

АКСИОМА, издавачот на албумот, е асоцијација за културна соработка и истражување, која организира интердисциплинарни и мултиуметнички настани и проекти, издава книги од областите на современата естетика, ремикс културата, критичките теории и повеќе. Оваа организација е важен дел од културната сцена во Македонија, која ги поддржува и промовира новите идеи и таленти.


bottom of page