top of page

16.3.24, во 11:00

Фијук саем, Партизанска штампа, Музеј на Македонија

Музеј на Македонија, Skopje, North Macedonia

Скопје, 14 Maрт – Еден од најинтригантните културни настани на оваа пролет, ФИЈУК САЕМ, ќе се одржи во сабота, 16 март, во просториите на Музејот на Македонија.


Од 12 до 17 часот, љубителите на независното издаваштво ќе можат да уживаат во еклектична програма кој носи настани: од изложби, музика, до широк спектар на печатен материјал.
Организаторите на настанот, Партизанска штампа во соработка со Гола Планина Колектив и БОШ Фестивал, ветуваат ден полн со култура, уметност и музика. Настанот ќе започне со отварањето на ФИЈУК САЕМ.Јавноста ќе има чест да ја види изложбата „Осетливи Ткива“ на Васил Тасевски и да ужива во музичките перформанси на Дарфа и Лепи Џони, кои ќе започнат од 13:00 часот. Веднаш потоа, во 15:00 часот, ќе следи и Етно Џем, каде што ќе може да се слушне традиционална музика во современ аранжман.Посетителите ќе имаат уникатна можност да се сретнат и дружат со автори и уметници од различни области - од писатели и поети, до музичари и визуелни уметници. Средбите со авторите и прегледот на нивните дела ќе обезбедат плодна почва за дискусии и размена на идеи.


ФИИИИИИЈУК!
Бенг Бенг!
Брзо како куршум (од зад грб) ја најавуваме следната територија за нашето заседание, чија цел е секако водење на сетилата кон нивните високи страсти. Овој пат ни е домаќин Музејот на Македонија, каде пристигаме со заштрашувачка количина на независно издаваштво - меѓу најпотентните помагала доколку целите кон сéнародно ослободување на срцатa, душите, и пред сé либидото.
Со нас е и изложбата „Осетливи Ткива“ на Васил Тасевски, како и музичката програма со Голо-планински Етно Џем и музички луп перформанс од Дарфа и Лепи Џони.
Се гледаме на дневна светлина, во сабота (16.03) од 12 до 17 часот.
Автор на плакатот: Марко Печеновиќ
Со почит,
Партизанска штампа, Гола Планина Колектив и БОШ Фестивал.
ПРОГРАМА:
Отварање на ФИЈУК САЕМ - 12:00
Изложба „Осетливи Ткива“ + Дарфа-Лепи Џони - 13:00
Етно Џем - 15:00

Списокот на учесници е импресивен и вклучува имиња како Matrijarsija, Longest Night, Shock Troopers, Арт Еквилибриум, Тома Димовски, и многу други. Посетителите ќе можат да набават независни печатни изданија и уметнички дела, а исто така и да уживаат во единствената атмосфера која ја нуди овој настан.Партизанска штампа, која дејствува од 2015 година, е позната по својата посветеност кон ширењето на современата уметност и култура преку своите силкотпечатени изданија и работилници.За повеќе информации за настанот, уметниците и програмата, посетителите може да се информираат преку социјалните мрежи или официјалните страници на организаторите.Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да станете дел од културниот бран кој подготвуваат Партизанска штампа и нејзините партнери во Музејот на Република Северна Македонија овој викенд.


bottom of page