top of page

22.12.23, во 18:00

Социјален центар Дуња, Rajko Zhinzifov, Skopje, North Macedonia

Вечерва( 22-ри декември), Социјален центар Дуња ќе биде домаќин на филмската проекција на „The Hip – Brainstorm“, режиран од Јане Алтипармаков. Овој филм е поглед кон минатото, кон една разгорена алтернативна музичка сцена во Македонија, од која произлегуваат бендови кои оставиле траен печат врз нашата музичка историја.
"The Hip" и останатите музички групи кои се спомнуваат во филмот, направиле значајна прогресивна промена во младинската култура. Филмот ни дава увид во нивното „раѓање“, патешествието и ефектите на нивната музика кои сè уште перзистираат денес.Во филмот учествуваат бројни познати имиња од македонската алтернативна сцена кои дискутираат и анализираат нивните музички дела и текстови. Исто така, филмот го анализира и општествено-политичкиот контекст во кој овие музичари твореле, овозможувајќи ни да добиеме подлабок увид во оваа важна ера на македонската музика.Оваа проекција е идеална можност за сите оние кои сакаат да се потсетат на оваа влијателна ера во македонската музичка историја, како и за сите оние кои сакаат да се едуцираат и да дознаат повеќе за неа. Со својата анализа на музичките дела и текстови, филмот овозможува едукација, но исто така е и носталгичен.Не го пропуштајте ова носталгично патување низ епохата на алтернативната музика во Македонија. Дојдете во Социјален центар Дуња на 22-ри декември во 19:00 часот.


Филмот ќе се прикажува со превод на англиски јазик, а по дискусијата ќе слушаме алтернативна рок музика.

bottom of page