top of page

9.2.24, во 20:00

Рајко Жинзифов 22, Skopje, North Macedonia

РАЗДОР се дум ритуали.
РАЗДОР е визуелна поезија.
РАЗДОР е сонична слика.
РАЗДОР е обредно прочистување на валканиот скопски воздух.
РАЗДОР е вашиот спас.

Последниве години популарна е т.н. имерсивна уметност... Но надвор од тоа, иако звучи дека е истото искуство сепак не е, по критериум на медиумот: уметнички изрази кои се одликуваат со врзување на различни сетилни дразби, создавајќи искуство што не само што го стимулира уметникот, туку и го вовлекува гледачот или слушателот во интензивно искуство на контемплација и емоции.


Таквото искуство на интеграција на визуелното и соничното претставува РАЗДОР

На следната изведба главни ликови ќе бидат Кристијан Новковски и Дени Омерагиќ.


**

2023 беше година на мирување за РАЗДОР, додека нејзините членови беа насочени кон работата на СВЕТЛОСТ и СТРОГ ПОСТ - другите групи во кои овој пар делува.


Плакатот за концертот го изработи Кристијан Новковски.

*Влезот е со препорачана донација од 150 денари.


**На концертот ќе можат да се набават последните албуми на СВЕТЛОСТ и СТРОГ ПОСТ

bottom of page