top of page

СлемПоезија, македонска поезија, Гевгелија, ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“, Поети, музика

19.4.24, во 16:00

Вечер на слем и музика во Гевгелија

Во Гевгелија, на 22 декември 2023 година, ќе се одржи вечер на слем поезија, организирана од страна на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“. Овој настан е посветен на македонската слем поезија и ќе биде одлична можност за љубителите на поезијата да ги видат и уживаат во перформансите на некои од најпознатите слем поети и поетеси од различни генерации.


Вечерта ќе се одржи во хотелот „Аполонија“ со почеток во 19:00 часот. Настанот ќе го отвори Миланчо Пендев, победникот на 13-от Национален слем-натпревар, кој ќе го изведе својот награден перформанс.

Покрај него, на сцената ќе се појават и второпласираниот Виктор Спасески и третопласираната Валерија Танчевска, кои ќе ги претстават своите слемови.Следните изведувачи, Игор Трпчески, Елена Пренџова, Тихомир Јанчовски и Димитар Арнаудов, ќе го заокружат настанот со своите интересни и иновативни слем поетски изведби.


Сите овие поети и поетеси имаат богато искуство во својата област и со сигурност ќе бидат интересни за публиката, но и ќе придонесат на заживување на културата надвор од Скопје.


Освен слем поетите, на вечерта ќе има и музичка поддршка со настапот на Методија Костоски, познат македонски музичар. Неговата музика ќе придонесе кон искуството за посетителите на настанот.


Важно е да се напомене дека влезот на вечерта на слем поезија е бесплатен.


Ова е одлична можност за сите заинтересирани да се приклучат и да уживаат во поезијата и музиката на овој настан.bottom of page