top of page

онлајн настан, Кристина Пулејкова, Ана Франговска, разговор, КСП Центар - Јадро

19.4.24, во 16:00

Разговорот ќе го води Ана Франговска.

Среда, 6.12.2023, почеток: 20.00 часотКСП Центар-Јадро ја продолжува својата мисија за претставување на македонската визуелна сцена со серија разговори.


На 6-ти декември, среда, во 20.00 часот, ќе имате прилика да учествувате во онлајн настан каде што кураторката и историчарката на уметност, Ана Франговска, ќе води разговор со македонската визуелна уметница, Кристина Пулејкова.


Серијата на разговори е насочена кон остварување на континуитет во претставувањето на македонските уметници, со цел за постигнување на поголема промоција и генерирање на дијалог на локалната уметничка сцена. Овојпат, фокусот е на Кристина Пулејкова, македонска уметничка која со своето интердисциплинарно творештво предизвикува стереотипи и ги истражува границите меѓу човекот и природата.


Со историска предметност, Кристина ги обединува науката и технологијата во своето творештво. Нејзините дела, изложени во национални и меѓународни институции, го истражуваат влијанието на технологијата врз нашите меѓусебни односи и врз природата. Низ подвижни слики, звук и инсталација, таа ги изградува субјективните наративи засновани на научни принципи, обликувајќи гласови од различни перспективи, вклучувајќи ги и нечовечките гледни точки.


Со диплома за магистериум по сликарство((БА + м-р) и анимација од Универзитетот за применети уметности во Виена и магистер по уметност и наука од Централ Сент Мартинс во Лондон, Кристина Пулејкова го претставува Македонското уметничко творештво во светот. Таа добила инаугуративната стипендија FLAMIN од Филм Лондон во 2017 година. Делата на Кристина се изложени/прикажани во Националната галерија, Скопје; МСУ, Скопје но и во галерии ширум Европа.


Овој онлајн настан не е само можност за запознавање со творештвото на Кристина Пулејкова, туку и шанса за учество во дијалог кој го обогатува искуството на уметноста.


За сите љубители на уметноста и сите оние кои сакаат да го истражат светот на визуелната уметност, овој настан е одлична прилика.

Очекуваме вирутелно да се сретнеме со Кристина Пулејкова и да се впуштиме во разговор за уметност, технологија и нивната интеракција во денешното современо општество/општества.

bottom of page