top of page

театар, Драмски театар Скопје

Повик за човечност и сонување дури и во најтешките времиња.

Во срцето на културниот живот во Скопје, еден театарски настан се подготвува да го осветли и најтемниот агол на човешкото искуство - војната. Драмски театар-Скопје со гордост ви ја најавува премиерата на претставата чие сценарио е напишано од страна на реномираниот автор Фернандо Арабал, а режирана е од Андреј Цветановски.

Претставата ќе биде сместена во сценографијата на Сергеј Светозарев и костимите на Раде Василев, додека композиторот Димитар Андоновски го подготвува музичкиот пејзаж кој ќе ја отсликува оваа емотивна вртелешка.

Датумот на премиерата беше на 28  ноември 2023 година, но ќе ја гледаме повторно на 16-ти март.


Улогите се доверени на искусната екипа на актери: Биљана Драгиќевиќ - Пројковска, Филип Трајковиќ, Дамјан Цветановски, Стефан Вујисиќ и Соња Стамболџиоска, кои ќе донесат живот и длабочина на оваа тешка, сепак, потребна приказна.Војната е прикажана како чудовиште што голта сè пред себе - земји, градови, луѓе. Секојдневните амбиции и мали радости стануваат луксуз во тениска борба за преживување. Претставата истражува како луѓето се обидуваат да си играат со животот наместо да бидат само жртви на околностите, да најдат светлина во темнината, и да ги претворат своите трауми во некој вид терапија.


Билетите веќе се достапни за продажба онлајн и се очекува голем интерес од страна на публиката. Со оглед на актуелноста и важноста на темата, се препорачува навремена резервација.


Оваа претстава е повик за човечност и сонување дури и во најтешките времиња. Колку ќе биде успешно - пресудете сами.bottom of page