top of page

Бобан Китановски, КИЦ, изложба, фотографија

19.4.24, во 16:00

30 одбрани фотографии сликани од планинарот - Бобан Китановски, чиј објектив и фотоапарат редовно ги овековечуваат искачувањата, чекорите и уживањата на врвовите и планините во Македонија.

Скопје, 21. март 2024 - Љубителите на природата и фотографијата ќе имаат уникатна можност да се тргнат на виртуелно патување низ планините на Македонија преку објективот на познатиот планинар и фотограф Бобан Китановски. Во просториите на Империјал 2, на 21. март со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложба која ги слави осум години од планинарскиот предизвик „12 Врвови“ на Планинарскиот клуб Трансферзалец.Изложбата, која е дел од одбележувањето на годишнината на овој планинарски настан, ќе ги претстави 30 одбрани фотографии на Китановски. Со својот талент и страст кон планинарењето, Китановски успеал да забележи некои од највпечатливите пејзажи и моменти исживеани на планините низ Македонија.


Ни претставува огромна чест и задоволство, на осумгодишнината од одржувањето на планинарскиот предизвик „12 Врвови“ на ПК Трансферзалец да ви претставиме 30 одбрани фотографии сликани од планинарот - Бобан Китановски, чиј објектив и фотоапарат редовно ги овековечуваат искачувањата, чекорите и уживањата на врвовите и планините во Македонија. 
На овој настан ќе биде претставено и второто подобрено издание на книгата „Планински врвови во Македонија“ од Марио Шаревски, која е збирка на податоци за 61 планински врв искачени во првото петолетие на предизвикот со додаток за Првата - Западна Македонска Трансверзала и бројни мапи од планинарските патеки. 
Отварањето на изложбата ќе биде означено со поздравен говор на г-дин Зоран Читкушев, претседател на Федерацијата за планинарски спортови на Македонија – ФПСМ, кој ќе ги истакне значењето и убавините на планинскиот спорт и културата.


Исто така, ќе биде претставено и второто подобрено издание на книгата „Планински врвови во Македонија“ од авторот Марио Шаревски. Книгата претставува значаен придонес кон планинарската литература во Македонија, нудејќи вредна информација за 61 планински врв заедно со преглед на првата Западна Македонска Трансверзала  и детални мапи на планинарски патеки.Оваа изложба не само што го прославува духот на авантурата и спортот, туку и ја истакнува важноста на очувувањето на природните убавини кои ги имаме. Посетителите ќе можат да ги купат фотографиите и книгата, а дел од приходите ќе бидат донирани за поддршка на планинарските активности на ПК Трансферзалец.Секој љубител на природата и фотографијата е поканет да учествува и да се присоедини во ова празнување на планините и нивната непроценлива убавина. Изложбата ќе продолжи да биде отворена за посетители во текот на следните денови.bottom of page