top of page

ЛИЛИТ, театарски перформанс, КСП Центар - Јадро, Јасмина Билаловиќ, Алесандро Ола, Јелена Вуксановиќ

„Лилит“ е првата фаза од театарското истражување насловено „Notebook of Silence“, соработка помеѓу актерката Јасмина Билаловиќ, композиторот Алесандро Ола (Италија/Шпанија), и драматургот Јелена Вуксановиќ (Србија).

Скопје, 3 декември 2023 - Утре, на 4 декември 2023 година, во Културно-социјалниот простор Центар-Јадро, ќе се одржи премиерната изведба на театарскиот перформанс "Лилит". Во петок, со почеток во 20:00 часот, публиката ќе биде воведена во светот на "Лилит", првата фаза од проектот "Notebook of Silence".Ова е проект за истражување што го потпишуваат актерката Јасмина Билаловиќ, композиторот Алесандро Ола (Италија/Шпанија), и драматургот Јелена Вуксановиќ (Србија). Проектот е замислен во неколку фази, во различни контексти и со соработка на различни уметнички снаги.


"Лилит" го има својот зачеток во текстот на Ришард Ниечим и неговото богато искуство на соработка со Гротовски. Првата фаза, што ќе ја видиме утре, е базирана на текстот на Ришард Ниечим и техниката на "звучење" (Sounding) како истражување на длабочините на сликите во јазикот и човечкото тело.


Изведбата ќе биде минималистички искористена, каде Лилит, женската фигура, се бунтува и се соочува со традиционалните вредности. Креацијата на Лилит како архетип на женска фигура која се одбива од општеството и ги преиспитува традиционалните вредности, гарантира едно впечатливо театарско искуство.


Креативниот Тим:

  • Драматургија и режија: Јелена Вуксановиќ

  • Игра: Јасмина Билаловиќ

  • Композитори: Алесандро Ола, Маја Стајнберг

  • Сценографија: Мартин Манев

  • Костими: Павел Маслов


Проектот е инициран и поддржан од Здружението на уметници Културен центар МЕДИА АРТЕС, а финансиски го поддржуваат Министерството за култура на Република Северна Македонија и Амбасадата на Швајцарија.


Настанот на Фејсбук ќе го најдете ОВДЕ.bottom of page