top of page

работилница, книжевност, бајки, „Неименувана“

19.4.24, во 16:00

Откријте mагијата на приказните и дигиталната изразување во Лабораториум со Duma in summa!

„Duma in summa“ објавува отворен повик за учество во третата работилница за креативно пишување, наречена „Неименувана“.


Оваа петдневна авантура, која ќе се одржи во периодот од 16 до 23 јануари во дворецот Лабораториум, е посветена на млади луѓе во возраст од 15 до 19 години.


Организаторите, компаратистките Ивана Смилевска и Марија Бошковска, ве покануваат да ја истражите вашата креативност и пишување под нивното менторство.


Доколку сакате да го истражите волшебното царство на бајките од целиот свет, да се запознаете со мимови, да се ангажирате во активизмот и да ја истражите не-толку-познатата македонска женска историја?


Ако е така, оваа работилница е идеалната можност за вас.

Во повикот, „Duma in summa“ најавува дека работилницата ќе биде место каде ќе ги проширите вашиот репертоар за новите дигитални комуникации. Заедно со менторите, ќе ги истражите потеклото и различните варијанти на бајките што се пренесувале и прилагодувале низ различни времиња и култури.


Освен што ќе бидете воведени во светот на литературата и интернет, работилницата обетува и анализа на врските меѓу Заспаната убавица и Цепенков, и истражување на потеклата на Пепелашка. Имате можност да слушнете истории на македонски хероини чии приказни допринеле кон едукативниот, ослободителниот и емпатичниот развој во нашиот локален контекст.


За да ви помогнат во ова истражување, „Duma in summa“ ќе има и посебна гостинка и менторка, Хана Чурак, администраторка на феминистичката платформа „Sve su to vjeshtice“. Со неа, ќе се одржи онлајн предавање и ќе се создадат интересни мимови, bona.

Сите знаења и зборови што ќе бидат собрани на оваа работилница ќе најдат своја креативна форма во авторски текстови и текстуални инсталации, дел од акцијата-атракција што „Duma in summa“ ја подготвува.


Ве покануваме да дојдете и да го раскажете вашиот „Си било еднаш...“ во ова волшебно и креативно искуство. Авторските текстови ќе бидат „извезени“ на текстуални инсталации, што ќе бидат дел од активистичката акција-атракција.


Се надеваме дека ќе се приклучите на оваа приказна на „Неименувана“, каде магијата на бајките, современите дигитални комуникации и локалната историја се преплетени во едно неверојатно искуство.bottom of page