top of page

the hip-brainstorm, Јане Алтипармаков, Златко Ѓелески, КСП Центар Јадро, рок документарец

Проекција и дискусија со режисерот Јане Алтипармаков и Златко Ѓелески

Музичката авангарда и документарниот реализам  ќе се преплетат во фасцинантно вечерно патување на 15-ти март во просториите на КСП Центар - Јадро, со почеток во 20:00 часот каде ќе се одржи проекцијата на долгометражниот музички документарен филм "The Hip - Brainstorm", режиран од проникливиот Јане Алтипармаков, кој веќе оставил забележителен белег во македонската културно-уметничка сфера.Филмот е продолжение на претходното ДВД-видео издание "The Hip - Reality Overdrive" и носи вистински увид во македонската музичка сцена, со акцент на алтернативните и авангардни теченија кои ја обликуваа и ја промовираа оригиналноста на домашниот музички израз. 

Публиката ќе има можност да ѕирне зад кулисите на инспиративната приказна преку свежата перспектива на Алтипармаков, кој, со својата камера, успева да ги улови - и долови - не само музичкото создавање, туку и нијансите на социјалните и културните промени кои тие ги носат.


Освен проекцијата, настанот ќе го обогати и дискусијата со угледниот филмски критичар Златко Ѓелески, кој ќе го отвори просторот за мислења и интерпретации на пораките кодирани во филмот.Во "The Hip - Brainstorm" учествуваат реномирани личности од музичкиот свет како Васко Атанасовски, Тошо Филиповски, Саша Павловиќ и други, а филмот е збогатен и со архивски настапи од познати бендови и уметници, почестувајќи ја публиката со ексклузивни снимки кои се ретко видливи во јавност.


Организаторот на настанот, АКСИОМА, се позиционира како инкубатор на културен развој и иновација, нудејќи платформа за интердисциплинарни и мултиуметнички проекти, концерти, изложби, и работилници, сè во служба на промоцијата на македонската авангардна и алтернативна музичка сцена.


bottom of page