top of page

TheHipBrainstorm, ДебатноКино, МаласалаЦентарзаКултура

Гостин на дискусијата ќе биде режисерот на филмот, Јане Алтипармаков, кој ќе ги зборува за влијанието на македонските бендови и артисти врз нашиот светоглед


Битола, Македонија - На 18 декември, понеделник, ќе се одржи проекција на филмот "The Hip - Brainstorm" во Мала сала на Центарот за култура во Битола. Овој настан ќе ги претстави најновите творби на прилепскиот бенд The Hip, а гостин на дискусијата ќе биде режисерот на филмот, Јане  Алтипармаков. Филмот "The Hip - Brainstorm" е вивисекција на богатото алтернативно музичко минато на Македонија.


Преку овoj бенд, филмот ги истражува влијанието на нашите бендови и артисти врз нашиот светоглед и вкус за музика. Македонската документарна кинематографија, музикалната културна сцена и субкултурната музичка култура се некои од темите кои ќе бидат дискутирани по проекцијата на филмот.


Проектот "The Hip - Brainstorm" е подарок за идните генерации, истакнуваат Љупчо Јолевски, Филиповски Тошо и други. Сега, овој филм може да биде гледан и на големото платно.


Организаторите на настанот, Дебатно Кино Контра Кадар и Јане Алтипармаков, ве покануваат да се приклучите на оваа важна дискусија за алтернативната сцена во Македонија.


За филмот Митко Гогов напиша:

„Филмот е вивисекција на едно богато алтернативно музичко минато кое го имаме како држава, многу наши бендови и артисти го обликуваат нашето светогледие, нашиот истенчен вкус за музика… Каква е македонската документарна кинематографија, музика, културна сцена воопшто? Преживуваме, преживеавме, ја живееме ли субкултурната музичка култура и што можеме да дадеме на идните генерации?
Oвој филм е токму таков подарок за идните генерации, пресек на едно време за кое пишуваат и Љупчо Јолевски, Филиповски Тошо, и неколку други, но сега можеме да го видиме и на платно...“

Проекцијата на филмот започнува во 19:30 часот, а влезот е бесплатен.


Не пропуштајте можноста да го истражите и дознаете повеќе за македонската музичка култура и да придонесете за нејзиниот развој но и идните генерации. Се гледаме на кино!bottom of page