top of page

Ацо Шопов, промоција, „Автопортрет со седум прсти“, Лабораториум

19.4.24, во 16:00


Скопје, 19 март – Легендарниот македонски поет Ацо Шопов е повеќе познат по својата лирика, но со новата книга „Автопортрет со седум прсти“ јавноста ќе има уникатна можност да се запознае со неговата проза, есеистика и јавно ангажирано писмо.


Промоцијата на книгата ќе се одржи на 19 март во 19 часот во едукативниот културен центар Лабораториум во Скопје.Книгата претставува збирка на непознати прозни текстови на Шопов и се очекува да отвори нови хоризонти кон разбирањето на неговото творештво.

Сите го знаеме Шопов како суптилен лиричар, но кој го знае како есеист и беседник со изострен слух за литературата и уметноста, како толкувач на општествените текови и драми, како остар полемичар, ангажиран општественик, издавач и интелектуален работник? Ете, тој Шопов ќе го откриете, преку неговото перо, во неговиот „Автопортрет со седум прсти“, книга во која за првпат се собрани непознати прозни текстови од македонскиот поет.

Првенецот на Македонскиот народен театар, Никола Ристановски, со својот сугестивен пристап ќе ја долови поезијата во прозата на поетот.„Тој Шопов ќе го откриете, преку неговото перо, во неговиот ‚Автопортрет со седум прсти‘, книга во која за првпат се собрани непознати прозни текстови од македонскиот поет“, вели Јасмина Шопова, приредувач на книгата.За време на промоцијата, Владимир Мартиновски, декан на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, ќе го води публиката низ страниците на книгата со своите видувања и толкувања.


Организатори на настанот се Фондацијата „Ацо Шопов – Поезија“ и издавачката куќа „Антолог“, во соработка со „Лабораториум“.


Промоцијата ја организираат Фондацијата „Ацо Шопов – Поезија“ и „Антолог“, во соработка со „Лабораториум“, едукативен културен центар кој се дефинира „повеќе како идеја отколку како простор, но и како простор за идеи“... и кој во себе го носи и го пренесува на младите генерации духот на старата печатница на „Нова Македонија“.


Настанот е дел од годинешната програма „2023, Година во чест на Ацо Шопов“, каде Националната опера и балет, ФлипБук Фестивал на анимирани филмови и Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) исто така ќе придонесат со сегменти од своите уметнички продукции.


Промоцијата е отворена за сите заинтересирани и ќе се одржи на адресата булевар „Свети Климент Охридски“ 89, Скопје. Ова е уникатна можност за сите љубители на македонската литература и култура да се сретнат со еден поинаков Ацо Шопов, чија мултидимензионалност преку ова дело ќе заземе централно место во културната меморија на земјата.


bottom of page