top of page

ТониКитановски, СкопскиЏезФестивал, AfroGitano

Џез-Матине за промоција на новите календари за 2024-та.Скопскиот џез фестивал ќе биде домаќин на настан кој ќе ги промовира новите календари за 2024. Џез-матинето ќе биде проследено со концертен настап на Тони Китановски Трио.


Изведувачи:

  • Тони Китановски - гитара

  • Виктор Филиповски - тапани

  • Гоце Трпков - диџеј


Нов Проект: Afro Gitano


Тони Китановски го претставува својот нов проект "Afro Gitano", кој се карактеризира со елементи на електро-акустична, џез и импровизирана музика. Овој проект е тематски заснован на своевидна симбиоза на македонската ромска музика и богатата музичка култура на Африка.

Гоце Трпков, електронски музичар и ди-џеј, придонесува на проектот со обработка на аудио материјалите, креирајќи идеална подлога за тапаните на Виктор Филиповски и гитарската изведба на Тони Китановски, која претежно е импровизирана.


Интерконтинентално Снимање


Снимањето на "Afro Gitano" се одвиваше на три континенти, вклучувајќи студија во Киншаса, Торонто, Кан, Виена, Скопје и Калабрија. Проектот доживеа своја фестивалска премиера во Копенхаген.


Детали за Настапот:

  • Датум и Време: 13:00ч. 19-ти јануари(петок);

  • Локација: Makka bar

  • Влез: Слободен


bottom of page