top of page

концерт, кафе Радост

20.4.24, во 10:00


БИТОЛА, Македонија – Грмогласните звуци на грајндкор и блек метал ќе ги раздрмаат темелите на Битола, каде што "Metal Discharge" организира вечер на екстремна музика која ветува да биде соничен напад на сетилата. На настанот ќе настапи енергичниот звук на Haexler, ансамблот на power violence grindcore од Лајпциг, Германија, заедно со жанровскиот мрак на Luke Levin од Скопје, кој спојува хардкор блек метал со indie/lofi нијанси.Концертот, организиран во соработка со Дејан Милошески и Антонио Талевски, има за цел да го истакне подземниот метал-сценарио и да обезбеди платформа за утврдени и нови уметници во жанрот. Настанот не е само концерт, туку и празник на страста и посветеноста на метал заедницата кон музиката која ја дефинира.
Очекувано е Haexler да достават низа исполнета со брзиот ритам на тапаните, и сурови вокали кои ќе резонираат со фановите на екстремната музика. Нивната посветеност кон power violence поджанрот ги прави мора-да-се-види акт за секого кој е заинтересиран за потешката страна на музичкиот спектар.Од друга страна, се очекува настапот на Luke Levin да понуди уникатна спојка на стилови, спојувајќи ја интензитета на блек металот со сировата интроспекција на indie чувствителноста. Неговиот иновативен пристап кон металот привлекол внимание во локалната сцена и веројатно ќе привлече разновидна публика која бара нешто свежо и нестандардно.Концертот ќе се одржи во Битола и е отворен за јавноста, при што организаторите одлучиле за политика на слободен влез. Сепак, посетителите кои сакаат да го поддржат настанот и изведувачите кои ќе настапат можат да купат билет со донација по цена која тие самите ќе ја одредат. Овој модел на плаќањето по желба го потенцира инклузивниот етос на метал заедницата, осигурувајќи дека секој би имал шанса да присуствува но и да придонесе.bottom of page