top of page

Американските музеи ги затвораат домородните експонати откако нови регулативи стапија во сила„Природонаучниот музеј на Америка“ ќе затвори две големи сали во кои се изложени предметите на Американските староседелци („Индијанци“), рекоа неговите раководители во петокот, како драматичен одговор на новите федерални регулативи кои бараат музеите да добијат согласност од племињата пред да изложат или извршат истражување на културните предмети.


„Халите што ги затвораме се артефакти од ерата кога музеите како нашиот не ги почитуваа вредностите, перспективите и не  ја споделуваа хуманоста на домородните народи“, напиша Шон Декатур, претседателот на музејот, во писмото до вработените на музејот во петокот наутро. . „Дејствата што на некои можеби им се ненадејни може да изгледаат многу задоцнети за други“.

Музејот викендов ги затвора галериите посветени на Источните шуми и Големите Рамнини и покрива голем број други експонати со културни предмети на  домородните Американци додека минува низ својата огромна колекција за да се увери дека е во согласност со новите федерални правила. кој стапи на сила овој месец.


Музеите ширум земјата ги затвораат изложбите додека кураторите се обидуваат да утврдат дали можат да бидат прикажани според новите прописи. Теренскиот музеј во Чикаго веќе опфати некои експонати, Музејот за археологија и етнологија Пибоди на Универзитетот Харвард соопшти дека ќе ги отстрани сите погребни предмети од изложбата и Музејот на уметност во Кливленд прикри некои предмети. И Музејот на уметност Метрополитен во Њујорк во петокот вечерта соопшти дека отстранил приближно 20 предмети од своите галерии со музички инструменти.Но, потегот на Американскиот музеј за природна историја во Њујорк, кој привлекува 4,5 милиони посетители годишно, што го прави еден од најпосетуваните музеи во светот, испраќа моќна порака до фелата. Одделот за антропологија на музејот е еден од најстарите и најпрестижните во Соединетите Држави, познат по својата пионерска работа под долгата низа куратори, вклучувајќи ги Франц Боа и Маргарет Мид. Затворањето ќе остави речиси 10.000 квадратни метри изложбен простор недостапен за посетителите; музејот рече дека не може да обезбеди точна временска рамка за тоа кога ќе се отворат повторно експонатите.

„Некои предмети можеби никогаш нема да бидат изложени како резултат на процесот на консултации“, рече Декатур во интервјуто. „Но, ние бараме да создадеме програми од помал обем низ музејот кои можат да објаснат каков вид на процес е во тек“.

Промените се резултат на заедничките напори на администрацијата на Бајден да ја забрза репатријацијата на посмртните останки на домородните Американци, погребните предмети и другите свети предмети. Процесот започна во 1990 година со усвојувањето на Законот за заштита и репатријација на гробовите на домородните Американци, или NAGPRA, која воспостави протоколи за музеите и другите институции за враќање на човечки останки, погребни предмети и други имоти на племињата. Но, додека тие напори се одолговлекуваат со децении, законот беше критикуван од племенските претставници како премногу бавен и премногу подложен на институционален отпор.

Овој месец,нови федерални прописи стапија во сила, кои беа дизајнирани да го забрзаат враќањето, давајќи им на институциите пет години да ги подготват сите човечки останки и поврзаните погребни предмети за репатријација и давање повеќе овластувања на племињата во текот на процесот.

„Конечно нè слушнаа - и тоа не е караница, тоа е разговор“, рече Мира Масиел-Замора, археолог и куратор од бендот на Индијанците Печанга.

Дури и за две недели откако новите регулативи стапија на сила, рече таа, почувствувала промена на тонот на разговорите. Во минатото, институциите честопати ги сметаа Домородните орални истории како помалку убедливи од академските студии кога одредуваа на кои современи племиња да ги вратат предметите, рече таа. Но, новите регулативи бараат од институциите „да оддадат предност на традиционалното знаење на Индијанците за линеарните потомци, индијанските племиња и домородните хавајски организации“.

Можеме да кажеме: „Ова треба да се врати дома“, и се надевам дека нема да има отпор“, рече Масиел-Замора.

Водачите на музејот со месеци се подготвуваа за новите регулативи, консултирајќи се со адвокати и куратори и одржуваа долги состаноци за да разговараат за тоа што можеби треба да се покрие или отстрани. Многу институции планираат да ангажираат персонал за да се усогласат со новите правила, што може да вклучува опсежни консултации со претставниците на племињата.Резултатот беше голема промена во практиките кога станува збор за изложби на Индијанци во некои од водечките музеи во земјата - онаа што ќе биде забележливо и за посетителите.

Во Американскиот музеј за природна историја, деловите од колекцијата што некогаш се користеа за учење на учениците за групите Ирокези, Мохегани, Шајени, Арапахо и други ќе бидат привремено недостапни. Тоа вклучува големи предмети, како кануто од кора од бреза со потекло од Меномине во Салата на источните шуми, и помали, вклучувајќи пикадо кои датираат од далечната 10.000 п.н.е. и кукла Хопи Кацина од денешна Аризона. Теренските патувања за студентите во Салата на Источните Вудлендс се преиспитуваат сега бидејќи тие нема да имаат пристап до тие галерии.

„Она што може да изгледа неусогласено за некои луѓе е поради идејата дека музеите се фиксирани во нивниот опис на светот“, рече Декатур. „Но, музеите се најдобри кога ги одразуваат променливите идеи“.

Изложувањето на човечки останки на Индијанците е генерално забрането во музеите, така што збирките што повторно се оценуваат вклучуваат свети предмети, погребни предмети и други предмети од културно наследство. Со оглед на тоа што новите регулативи се дискутираа и дебатираа во текот на изминатата година, некои професионални организации, како што е Друштвото за американската археологија, изразија загриженост дека правилата допираат премногу до практиките за управување со колекциите на музеите. Но, откако регулативите стапија на сила на 12 јануари, имаше малку јавен отпор од музеите.Голем дел од имотите на човечки останки и домашни културни предмети беа собрани преку практики кои сега се сметаат за застарени, па дури и одвратни, вклучително и преку донации од ограбувачи на гробови и археолошки ископувања кои ги испразнија домородните гробници.

„Ова е работа за човековите права и ние треба да размислуваме за тоа како тоа, а не како наука“, рече Кендис Сал, директорка на музејот за антропологија на Универзитетот во Мисури, кој сè уште работи на враќање на посмртните останки на повеќе од 2.400 индијанци од Америка. Сал рече дека додаде пет членови на персоналот да работат на репатријација во пресрет на прописите и се надева дека ќе додаде повеќе.

Критиките на темпото на репатријација ги ставија институциите како што е Американскиот музеј за природна историја под притисок на јавноста. За повеќе од 30 години, музејот ги вратил посмртните останки на приближно 1.000 поединци во племенски групи; сè уште ги чува посмртните останки на околу 2.200 Индијанци и илјадници погребни предмети. (Минатата година музејот рече дека ќе ги промени практиките што се прошири на нејзината поголема колекција од околу 12.000 скелети со отстранување на човечки коски од јавен приказ и подобрување на капацитетите за складирање каде што се чуваат.)

Главен приоритет на новите регулативи, кои ги администрира Министерството за внатрешни работи, е да се заврши работата за репатријација на домородните човечки останки во институционалните стопанства, кои изнесуваат повеќе од 96.000 лица,според федералните податоци објавена наесен.

Владата им даде рок на институциите, давајќи им рок до 2029 година да ги подготват човечките останки и нивните предмети од погребните церемонии за репатријација.

Во многу случаи, човечките остатоци и културните објекти имаат малку информации поврзани со нив, што ја забави репатријацијата во минатото, особено за институциите кои бараа строги антрополошки и етнографски докази за врски со модерни домородни групи.

Сега владата ги повикува институциите да продолжат со информациите што ги имаат, во некои случаи потпирајќи се само на географски информации - како на пример во која област се откриени останките.

Постоеше загриженост меѓу некои племенски службеници дека новите правила ќе резултираат со поплава од барања од музеите што може да бидат надвор од нивните капацитети и може да создадат финансиски товар.

Говорејќи во јуни  во обраќање на  комисија кој ја разгледува имплементацијата на законот, Скот Вилард, кој работи на прашања за репатријација за племето Мајами во Оклахома, изрази загриженост дека реториката во врска со новите прописи понекогаш прави да звучи како домородните предци да се „фрлени предмети“.„Овој менталитет за продажба на  половни предмети на „тотална распродажба“ е многу навредлив за нас“, рече Вилард.

Официјалните лица кои ги подготвија новите регулативи рекоа дека институциите можат да добијат продолжување на нивните рокови се додека се согласат племињата со кои се консултираат, нагласувајќи ја потребата да се бараат одговорност од институциите без да се преоптоваруваат племињата.

 Доколку се утврди дека музеите ги прекршиле прописите, тие би можеле да подлежат на парични казни.

Брајан Њуланд, помошник секретар за домородни прашања и поранешен племенски претседател на индијанската заедница Беј Милс, рече дека правилата биле изготвени во консултација со племенските претставници, кои сакале нивните предци да го вратат достоинството во смртта.

„Репатријацијата не е само правило напишано на хартија“, рече Њуланд, „туку тоа носи вистинско значајно исцелување и завршница за луѓето“.


bottom of page