top of page

Вечер имаме вистинско небесно шоу со Сината месечина

Лунарните фанфари од август се завршуваат со вистинско уживање: сина супермесечина што ќе се случи во среда во 21:36 до 3:30 наутро.

Сината месечина е втора од двете полни месечини во еден месец. Секој месец обично е домаќин на само една полна месечина, но сините месечини понекогаш се појавуваат бидејќи лунарниот циклус е долг 29,5 дена - малку помалку од должината на просечниот календарски месец. Оваа разлика значи дека некои месеци имаат две полни месечини.

Токму тоа ќе се случи во август: првата полна месечина се појави на 1 август, а втората ќе дојде вечерта на 30 август.


Што е сина супермесечина?


Супермесечината се јавува кога фазата на полна месечина од лунарниот циклус се синхронизира со перигејот или кога е најблиску до Земјата. Супермесечините изгледаат посветли и поголеми од обичните полни месечини.Според НАСА, привидното зголемување на големината е 14 проценти.
Супермесечините обично се гледаат на секои три или четири месеци. Овој ќе биде трет годинава, а вториот овој август. Сините месечини, од друга страна, се случуваат само на секои две или три години (оттука и фразата „еднаш на сина месечина“). Сините супермесечини се уште поретки,се јавува еднаш на секои 10 години. Последната беше во 2018 година за време на затемнување на Месечината, и ќе се случат следните сини супермесечини како пар во 2037 година.


Дали Месечината навистина ќе изгледа сино?


Не. Терминот „сина месечина“ всушност не ја опишува нејзината боја, а месечината главно ќе изгледа како нејзината вообичаена млечно сива боја. (одредени појави,како шумски пожари и вулкански ерупции, може да ја обои месечината сина, истиот визуелен ефект штоова лето на северноамериканското небо му даде портокалова нијанса.)

Според НАСА, терминот „сина месечина“ се користи за означување на третата полна месечина во сезона во која имало четири полни месечини. Поновата дефиниција - втора полна месечина за еден месец - беше измислена од списанието Sky & Telescope во 1946 година.


Како можам да ја видам?


За разлика од некои други небесни настани,сите на Земјата ги гледаат истите фази од лунарниот циклус ноќе, па сината супермесечина ќе биде видлива насекаде. Тоа значи дека сè што треба да направите е да погледнете на ноќното небо за да го видите.НАСА препорачува користење двоглед или телескоп за да се види повеќе од текстурата на Месечината.

Во среда навечер, исто така, може да забележитесветла точка во горниот десен агол на месечината. Тоа е Сатурн, неколку дена додека ја достигне својата најблиска точка до Земјата. Планетата со прстени ќе се лула во насока на стрелките на часовникот околу Месечината во текот на ноќта.


Comments


bottom of page