top of page

ВИДЕО: A Study in Choreography for Camera на Маја ДеренМаја Дерен можеби не е име кое често се слуша во широките кругови на филмските ентузијасти, но нејзиното влијание во сферата на експерименталниот филм е неоспорно и трајно. Оваа година, Филозофскиот филмски фестивал нè подсетува на нејзината неверојатна кариера и уметничко наследство, со фокус на нејзините видео есеи кои остануваат темели  на авангардниот жанр и непроценлива инспирација за современите креатори.Родена во Киев во 1917 година и мигрирана во САД, Дерен ја префрла својата пасија од социјални науки кон филмската уметност, каде што нејзините иновативни идеи го најдоа идеалното игралиште. Нејзините дела, карактеризирани со силна експресија, нелинеарност и префинети визуелни експерименти, сè уште ги фасцинираат и провоцираат гледачите.На овогодинешното издание на Филозофскиот филмски фестивал, публиката ќе види шест од нејзините најемблематични дела, кои остануваат вечна инспирација за уметниците ширум светот. Есеите како „Meshes of the Afternoon“, „At Land“, и „Ritual in Transfigured Time“ се изучуваат не само како кинематографски подвизи, туку и како инструменти преку кои Дерен ја истражуваше психологијата, женската перцепција и метафизичките поими.Преку нејзините експерименти со времето и просторот во посебен контекст, Дерен го постави филмот во доменот на поетиката и филозофијата, нудејќи освежувачки нов увид во можностите на визуелниот јазик. „A Study in Choreography for Camera“ ги доближува границите помеѓу танцот и филмот, додека „Meditation on Violence“ нè поттикнува да размислуваме за природата на насилството и уметноста.
Најавата на фестивалот со документарецот „Во огледалото на Маја Дерен“ на 14 мај во Музејот на современата уметност ќе понуди поглед зад кулисите на животот и творештвото на оваа режисерка. Режираниот од Мартина Кудлачек, филмот е одличен увод во нејзината уметност и нејзините методи.


Едно од нејзините најпознати дела, A Study In Choreography for Camera (1945), е краток филм што со силна силуета и прецизност ги истражува границите на движењето и времето, претставувајќи го танцот како никогаш порано - во тој момент. Оваа четириминутна чудесност не е само студија за кореографија; таа е поема на телесната експресија, предмет на нови медиумски блесоци, каде што просторот и тонот се преформулираат.

Во "A Study in Choreography for Camera", Дерен го манипулира времето и просторот преку кинематографските техники, воспоставувајќи интензивен дијалог помеѓу камерата и танчерот. Таа користи монтажа за да изгради континуитет на движење, истовремено создавајќи остри скокоти во просторот што го прекршуваат конвенционалниот тек на времето. Танцот, изведен од Талли Бити, не е прикажан како настап за публика, туку како интимна игра помеѓу телото и неговата око-што гледа—камера. Ова претставува драматично преиспитување на улогата на публиката, при што гледачот не е само набљудувач, туку активен учесник во создавањето на значењето.Арт филмот на Маја Дерен не само што предизвикува технички и идеолошки, туку и високо емоционално. Нејзиниот талент за создавање впечатливи визуелизации кои едновремено инспирираат и предизвикуваат.  "A Study in Choreography for Camera" не е само дело на американската авангардна филмска сцена; тоа е лирски трактат на уметноста на движењето, покажувајќи дека танцот и филмот можат да се спојат во трансцендентално искуство што го преиспитува нашето разбирање на реалноста.Маја Дерен со својот визионерски пристап остави неизбришлив белег во светот на филмот и уметноста, утврдувајќи ја како една од највлијателните фигури во историјата на експерименталниот филм. Во "A Study in Choreography for Camera", Дерен не само што го отфрлила конвенционалниот приказ на телото во движење, туку и отворила нов пат за разбирање на кинематографскиот простор како органски елемент интегрален за исповед на уметничката визија. 


Comments


bottom of page