top of page

Дали - новата граница на вештачката интелигенција достапна за сите
Ниту една од овие фотографии не е направена со фотоапарат.

Сите овие слики се создадени од генератор на текст-до-слика со вештачка интелигенција DALL-E. Именуван е WALL-E по Салвадор Дали и Пиксар, DALL-E создава слики засновани на инструкции како што се:

„ Куќа на хобит дизајнирана од Заха [Х] Адид“.

„Жена во црвено палто гледа во небото среде Тајмс Сквер“.

„Црвени и жолти пиперки во сад со цветен дезен на фотографија од зелен килим.“


Откако истражувачката лабораторија OpenAI дебитираше со најновата верзија на DALL-E во април, АИ(*артифицијална интелигенција) ја фасцинираше јавноста, привлекувајќи дигитални уметници, графички дизајнери, рани корисници и сите кои бараат одвлекување на вниманието на интернет.

Способноста да се создадат оригинални, понекогаш точни и повремено инспирирани слики од која и да е фразата на моментот, како разговорен Фотошоп, ги запрепасти дури и заситените корисници на Интернет со тоа колку брзо напредувала вештачката интелигенција.

Пет месеци после дебито, 1,5 милиони корисници генерираат 2 милиони слики дневно. Во средата, OpenAI соопшти дека ја отстранил својата листа на чекање за DALL-E, давајќи им на сите непосреден пристап.

Воведувањето на DALL-E предизвика експлозија на генератори на текст во слика. Гугл и Мета брзо открија дека секој од нив развивал слични системи, но рекоа дека нивните модели не се подготвени за пуштање во јавноста. Старт-ап ривалите наскоро излегоа на берзата, вклучувајќи ги Stable Diffusion и Midjourney, кои ја создадоа сликата што предизвика контроверзии во август кога победи на уметнички натпревар на Државниот саем во Колорадо.


АИ слика победи на саем за уметност што покрена лавина негодувања

Технологијата сега се шири брзо, побрзо отколку што АИ компаниите можат да стигнат да ги обликуваат нормите околу нејзината употреба и да спречат опасни исходи. Истражувачите се загрижени дека овие системи создаваат слики кои можат да предизвикаат низа штети, како што се зајакнување на расните и родовите стереотипи или плагијат на уметници чии дела биле избришани без нивна согласност. Лажните фотографии може да се користат за да се овозможи малтретирање и вознемирување - или да се создадат дезинформации што изгледаат реално.

Историски гледано, луѓето веруваат на она што може да го видат, вели Ваел Абд-Алмагед, професор на Факултетот за инженерство на Универзитетот во Јужна Калифорнија. „Штом линијата помеѓу вистината и лажната ќе биде еродирана, сè ќе стане лажно“, рече тој. „Нема да можеме да веруваме во ништо.“

„Штом линијата помеѓу вистината и лажната ќе биде еродирана, сè ќе стане лажно. Нема да можеме да веруваме во ништо“.