top of page

Деловите кои ја прават Еуфорија целината што ја сакаме (прв дел)

Втората сезона на Еуфорија заврши пред еден месец, сруши секакви рекорди на гледање(на ХБО само Игра на тронови ја има надминато), и покрај тоа што ја чекавме две години - и ќе ја чекаме уште две: третата сезона е најавена во 2024 - се́ уште сме под импресии. Во еден момент траумата која ја сведочевме како гледачи, ја доживуваме како своја, но хуморот во најтензичните моменти, и прошката која ја понуди Ру - главниот карактер -на ликовите со кои ги играше овие моменти - дозволи и ние да здивнеме и да се осетиме поштедено, и да го завршиме патувањето на добра нота. Но како сите добри кинематографски искуства, во приказната има многу елементи кои се вплетени и ја придвижуваат, но и кои можат да стојат и да зборуваат сами за себе како независни целини. Па без ниту трошка истражување, ниту еден таб отворен за консултација, чисто од љубовта и сеќавањето на задоволен гледач, ги издвојуваме следните неколку (!) дефинирачки моменти за нас и за Еуфорија кои ја раскажуваат приказната на оваа генерација сега и овде, со убавината и вниманието која ја заслужува а многу од нив никогаш не сме ги виделе третирани на екранот. Скроз свесна дека целината не е збир на деловите отворам јутјуб таб и барам:

ЗАВИСНОСТА Е КОМПЛЕКСНА БОЛЕСТ: Ру овердозира на забава за нова година: „Срце, мислев дека те изгубив„
МУЗИКАТА: ДАЛИ Е АВТОРСКА НА ЗЕНДАЈА И ЛАБИРИНТ(НО И ДОМНИК ФАЈК) ИЛИ ПОШИРОКИОТ САУНДТРАК - ИНТЕГРАЛЕН ДЕЛ НА ПРИКАЗНАТА, ПА МУ ДАВА ТРЕЈНСПОТИНГ- ВАЈБ.


ФОТОГРАФИЈАТА


Директорот на фотографија Унгарецот Марсел Рев вели"Фотографијата, по својата природа, не вклучува џиновска фабрика. Мислам дека е поажурен, поприменет во тековното време. Секогаш е малку естетски понапред од снимањето филмови. Тоа е моето чувство, но можеби сум само љубоморен. [Се смее]


Фотографијата има повеќе влијание врз визуелноста на филмовите отколку обратно. Кога зборуваме за изведена фотографија, можете да имате напред и назад. Но, само на многу естетско ниво, фотографиите - фотографиите - секогаш се малку понапред од снимањето филмови. Тоа е пофлексибилен медиум... Голем дел од визуелноста на претставата е напишана во сценариото. Значи, не можам да земам заслуга за тоа бидејќи веќе е на хартија. Очигледно додаваме многу во лет и додека го подготвуваме и снимаме, но сето тоа е вкоренето во пишувањето."Comments


bottom of page